Kockarna blöter bakplåtspappret för ett oväntat resultat och det är verkligen något att prova

av Hilda Maria Morgan

20 Juli 2023

Kockarna blöter bakplåtspappret för ett oväntat resultat och det är verkligen något att prova
Advertisement

En av de mest bekväma uppfinningarna i matlagningens historia: bakplåtspapper som förhindrar otaliga livsmedel från att fastna i botten av plåtarna under tillagningen. Utan det måste vi smöra eller olja varje gång med mödosam precision, och sedan strö över allt med mjöl eller ströbröd och hoppas att det räcker för att inte behöva slåss mot den ingrodda smutsen på dem som aldrig försvinner.

Det har därmed blivit ett oumbärligt verktyg i allas kök, och flera förpackningar konsumeras varje år. Dess lätt oljiga patina gör att vi slipper ytterligare ansträngningar efter att ha arbetat med matlagningen, men det kommer också väl till pass på olika sätt i hushållssysslor, som till polering av kranarna. Men visste du att ett knep för att använda bakplåtspapper, direkt i köket, är att blöta det?

Advertisement
Creativo

Creativo

Det är tricket för att spara tid och krångel som även kockar använder, den sortens knep som är värt att lägga på minnet och utföra varje gång vi är i köket. Du vet när man vill slippa besväret med att smöra och mjöla till exempel en kakform, och alltså skär man ut en bit bakplåtspapper och lägger den i formen?

När vi använder pappret på en platt form är det inga problem, men med formar som tårtformar, med kanter som är mer eller mindre höga, speciellt runda, är det varje gång en utmaning att få papperet att sitta rätt. Det faller av väggarna, rullar tillbaka över sig självt, sitter inte perfekt vid botten och fortsätter att röra sig, kanske behövs till och med ytterligare en utskärning som sedan glider omkring på den första. Att blöta bakplåtspappret eliminerar detta problem.

Du behöver bara ta den del av bakplåtspappret som du brukar använda, öppna kranen och blöt ner den där. När vattnet är stängt, krama papperet för att ta bort överflödigt vatten så att det inte går sönder! Det blir faktiskt mycket mer formbart, så att det kan manövreras lättare och placeras precis där du vill.

Detta trick har dessutom en annan viktig fördel: det verkar som att tillagningen blir mer enhetlig tack vare det våta papperet under maten!

Ett knep du inte kommer klara dig utan! Kände du till det?

Advertisement