Matlagning med airfryer: 7 absolut olämpliga livsmedel

av Hilda Maria Morgan

04 Maj 2023

Matlagning med airfryer: 7 absolut olämpliga livsmedel
Advertisement

Airfryern är en apparat som sprider sig mer och mer till våra hem, tack vare dess praktiska och mångsidiga användning. Den rekommenderas starkt för att ersätta den klassiska fritösen i matlagning för att laga lättare och hälsosammare rätter, en airfryer fungerar som en klassisk varmluftsugn, men den lilla storleken gör att du kan nå högre temperaturer på kortare tid och påskynda tillagningstider jämfört med traditionella ugnar.

Men det finns vissa livsmedel som helt enkelt inte kommer överens med denna värdefulla apparat, eftersom resultaten kanske inte blir de bästa. Dessutom gör dess ringa storlek det nödvändigt att dela upp tillagningen i små portioner och om du inte är försiktig kan du lätt bränna maten inuti när du försöker få till krispigheten på ytan.

Låt oss tillsammans ta reda på vilka 7 livsmedel som är absolut förbjudna i airfryern.

Advertisement

1. Mat som kräver kokning

1. Mat som kräver kokning

sper_green_gal/Reddit

Mat som kräver kokning i vatten, såsom pasta, ris och matvete, kan inte tillagas i en airfryer på grund av frånvaron av kokande vatten, som knappt blir ljummet i denna apparat.

Mycket bättre då att tillaga dem i en traditionell kastrull.

Advertisement

2. Panerat kött och fisk

2. Panerat kött och fisk

Pexels

Den yttre paneringen kan tillagas ojämnt i airfryern och producera skadlig rök på grund av de höga temperaturerna. För lätt tillagning av dessa livsmedel med denna apparat, är det bättre att använda lite olja för att smörja dem.

3. Smet

3. Smet

Pexels

En flytande smet, som ofta används för att laga friterad mat, är perfekt för den klassiska fritösen, där den torkar snabbt och blir knaprig, men samma utmärkta resultat tillåts inte i airfryern, eftersom dess flytande konsistens skulle få den att glida ner på botten av apparaten, vilket orsakar rök och äventyrar resultatet av ditt recept.

4. Hela kycklingar eller hela kött

4. Hela kycklingar eller hela kött

Pexels

Just på grund av sin lilla storlek är airfryern inte lämplig för tillagning av hela kött eller hela kycklingar, som inte skulle få plats i korgen, vilket äventyrar framgången för måltiden. Dessutom kan den del som ligger närmast värmeytan torka ut eller brännas. Av denna anledning, om du vill använda din airfryer för att laga hela köttstycken, är det bäst att dela dem i bitar och tillaga dem lite i taget.

5. Mjuk ost

5. Mjuk ost

Pexels

Precis som smeten kan mjuka ostar som brie, taleggio eller camembert lätt bli flytande och lägga sig på botten av din airfryer, vilket förstör receptet och producerar skadlig rök. Grönt ljus istället för hårda ostar.

Advertisement

6. Färska bladgrönsaker

6. Färska bladgrönsaker

Pexels

Vissa färska grönsaker, särskilt de som har mycket blad, är inte lämpliga att tillaga i en airfryer, eftersom den höga värmen lätt kan bränna dem eller på annat sätt förstöra deras näringsegenskaper. Inte heller broccoli är lämplig för denna typ av matlagning, eftersom den kan torkas ut för mycket. Du kan lösa detta problem genom att skära broccolin i små bitar och krydda dem med olja och pulveriserade kryddor. Det är bäst att tillsätta en sked vatten för att hålla dem mjuka.

7. Äpplen

7. Äpplen

Pexels

Äpplen och andra frukter är inte lämpliga att tillagas hela i en airfryer, eftersom den höga värmen också kan få dem att explodera. Det är bäst att tillaga dem skurna i bitar.

Vad lagar du i din airfryer?

Advertisement