11 minimala inredningstips för en miljö som förmedlar lugn och ro

av Hilda Maria Morgan

27 April 2023

11 minimala inredningstips för en miljö som förmedlar lugn och ro
Advertisement

Den minimala stilen är en trend som föddes på sextiotalet som syftar till att eliminera det överflödiga och som olika sektorer av kultur, konst och livsstil har investerat i.

Särskilt minimalistiska inredning syftar till att eliminera det som inte behövs, skapa ordning, renhet och ljusa och linjära miljöer som i vissa avseenden också bidrar till livskvaliteten. Detta sätt att föreställa sig och organisera hemmiljön återspeglas till exempel på nivån av avslappning och inre lugn hos var och en, eftersom framför allt kaos visuellt elimineras som skulle kunna generera stress.

Allt blir bekvämare och lättare att hantera. Och detta har en riktigt positiv inverkan på det psykofysiska välbefinnandet. Här kommer några tips för att inreda på ett minimalistiskt sätt och främja detta välbefinnande.

Advertisement

1. Rena väggar

Det överflödiga måste först och främst tas bort från väggarna. Ju renare och friare de är från krusiduller, desto mer kommer miljön ge en känsla av renhet och ljusstyrka som kan leda till lugn.

Advertisement

2. Naturligt ljus

Den minimala stilen har ofta anklagats för att vara livlös och tråkig, på grund av den ofta monokromatiska användningen av mjuka färger. Men försök att förbättra det med användning av naturligt ljus, särskilt där det finns stora fönster eller balkonger. Du kommer att märka skillnaden.

3. Organiserad bokhylla

Bokhyllor är ofta platsen där kaos råder, på grund av mängden prylar du måste lägga undan. Rådet är att ta bort så mycket som möjligt av det som inte behövs, kanske lägga det någon annanstans, i kartonger eller lådor. Det som återstår bör vara noggrant organiserat, så att det framstår som ganska sparsamt och snyggt.

4. Mattor för att avgränsa de olika områdena

Ett bra sätt att främja en ytterligare idé om ordning och reda är att avgränsa husets olika ytor med stora mattor som skapar avstånd och differentiering mellan ett område och ett annat. Detta gäller särskilt när köket och vardagsrummet är i ett enda utrymme.

5. Grönt i hemmet

Det som, till skillnad från allt annat, inte får elimineras är grönskan, som är ett bud av välbefinnande och vitalitet. Så ja till krukväxter och blommor av alla de slag, placerade i minimalistiska och monokromatiska sammanhang.

Advertisement

6. Konsekvens av färger

Det som alltid rekommenderas, när det kommer till minimal inredning, är att inte överdriva med färger. Det idealiska valet är att använda några få (helst pastellfärger) och använda dem i olika nyanser. Således skapas en ordnad och avslappnande effekt av kontrast och lager.

7. Fokusera på soffbordet

Eftersom du behöver ta bort det överflödiga, för att skämma bort dig med de möbler och den inredning du gillar bäst, välj små ytor att fokusera på. En utmärkt kandidat för detta kan vara soffbordet i vardagsrummet.

Advertisement

8. Tomma ytor eller fria från det överflödiga

Om regeln föreskriver att det överflödiga måste tas bort, gäller detta särskilt för ytor som vanligtvis är mycket fulla av föremål, som till exempel köket. Det du måste göra är att behålla det väsentliga.

9. Kuddar

Kuddar är en grundläggande del av minimalistisk inredning, eftersom de skapar komfort, bekvämlighet och idén om avkoppling. Så gå loss med färger och former, alltid med ett visst gensvar och utan kromatiska överdrifter.

Advertisement

10. Prydligt arrangerade ramar

Väggarna som inte lämnas fria är fortfarande bra att organisera med omsorg. Välj tavel- och fotoramar som uppfyller konsekventa kriterier när det gäller utseende, storlek och ordningsföljden för dem. Häng inte hänga slumpmässigt och utan kriterier så att säga.

11. Framhäv arkitekturen

Slutligen, en inte försumbar detalj för att göra inredningen verkligt minimal är att se till att uppmärksamheten inte helt flyttas till möblerna och tillbehören utan även till arkitektoniska detaljerna i hemmet. Så, ja till vindar, hörn, väggar och balkar som är fullt synliga.

Om det här sättet att utforma inredning är rätt för är det bara att sätta igång och börja jobba.

Advertisement