Anslagstavlor och väggar av kork för att dekorera och organisera: idéer om personlig inredning

av Titti Carlberg

27 Oktober 2023

Anslagstavlor och väggar av kork för att dekorera och organisera: idéer om personlig inredning
Advertisement

En anslagstavla i kork är ett föremål som får oss att tänka nytta, men som med rätt idéer också kan bli en möjlighet att inreda på ett originellt och personligt sätt. Således kan den inte bara användas för att organisera olika typer av föremål, utan också för att ge en unik touch till ett rum. Så vi kan hänga anslagstavlor av alla storlekar, även färg och form, nära skrivbord, men också i andra delar av huset, från sovrummet till vardagsrummet och köket.

Vi kan fylla dem med meddelanden, foton, måla dem eller klä dem. Det finns många idéer och kanske vi gillar dem så mycket att vi också väljer kork som material för att täcka delar av hela väggar.
Kolla in idéerna nedan,

Advertisement

En korktavla för att organisera dokument och tankar

Några häftstift, kanske till och med färgade, och en hårt spänd korkpanel: här är en tavla att fylla med meddelanden, anteckningar, notiser och allt vi behöver slänga ett öga på medan vi jobbar, men inte bara det. Alla kan använda den som de vill.

Advertisement

Anpassa din korktavla

Om du inte gillar färgen på korken, men vill dra nytta av dess egenskaper, kan du alltid klä om panelen med lätta tyger. På det sättet kan du fortsätta kunna fixera föremål med stift - men panelen får ett helt annat utseende, kanske ännu mer integrerat med resten av inredningen. Undvik att använda tyger med en textur som är för tunn och fin, annars kommer de att förstöras av metallspetsarna.

Användning och konst med kork

Att rama in korkbitar för att skapa anslagstavlor är ingen nyhet, men tänk om vi använde denna idé för att fylla många ramar, även små, av olika former? Därmed skulle vi ha en helt dekorerad vägg, där vi kan ändra innehållet i varje "bild" efter önskemål.

Tematiska samlingar på kork

Detta betyder inte att du bara ska fästa kommaihåg-listor på väggen eller korktavlan: det kan bli en vägg att dekorera med ett tema, med minnen från resor eller viktiga fotografier.

Korktavla på väggen

När du gillar kork och det passar bra med resten av inredningen, varför inte täcka en hel vägg? Många olika paneler kan placeras sida vid sida...

Advertisement

... Men också leta efter rullar för att täcke större ytor. Sedan är det bara att uppfinna dekorationer.

Måla på kork

Färgen på kork är snygg, den påminner om trä, men det betyder inte att den måste förbli så: ta tag i en pensel och akrylfärg och måla vad du vill på den!

Advertisement

Du kan också använda tygbitar och färgade pappersark!

De mest eftersökta designidéerna

Det finns också inredningstillbehör som drar fördel av korkens användningsområden för mer raffinerad design: när nytta möter stil!

Advertisement

... Men också gör-det-själv

Men att även ta till DIY ger dig många möjligheter: använd stencil, papperstejp, rita för hand och dekorera dem på många olika sätt.

En annan idé kan vara att fylla ett utrymme med perfekt passande korkplattor: det blir som en anslagstavla, men på ett annat sätt!

Advertisement

Annars kan du leta efter (eller klippa) kork som är formade som bokstäver: det kan vara initialer eller så kan du skapa korta meningsfulla fraser, och sedan använda de stöden som du vill. De dekorerar även tomma utrymmen!

En idé som finns inom räckhåll för alla är att använda korkföremål som alla lätt kan hitta på de här nyss beskrivna sätten: kastrullunderlägg!

Skulle du gilla att dekorera ditt hem med kork?

Advertisement