Är du säker på att ditt badrum är ordentligt ventilerat? Många tips om perfekt ventilation

av Titti Carlberg

12 April 2024

Är du säker på att ditt badrum är ordentligt ventilerat? Många tips om perfekt ventilation
Advertisement

Det händer ofta att en överdriven mängd fukt samlas i badrummet på grund av otillräcklig öppning av fönster eller för att en fläkt är för liten eller dåligt fungerande.

Vikten av korrekt avlägsnande av fukt från badrummet är grundläggande för att alltid garantera ett korrekt underhåll av rummet och dess inredning, men också för att säkerställa en hälsosam miljö.

Så hur säkerställer man att badrummet är korrekt ventilerat? Nedan föreslår vi några tips.

Advertisement

Hur man säkerställer korrekt ventilation i badrummet

Hur man säkerställer korrekt ventilation i badrummet

Mignon Pelletier/Flickr

Om du märker tecken på fuktfläckar, obehaglig lukt, mögel tapeter eller väggfärg som flagnar  så har du att göra med överdriven luftfuktighet och det är viktigt att du omedelbart vidtar åtgärder för att eliminera det effektivt.

Om det finns ett fönster i ditt badrum, öppna det regelbundet och låt det vara öppen en lång tid för att säkerställa byte av luft: även i detta fall kommer det dock vara nödvändigt att installera och använda en fläkt på lämpligt sätt för att garantera mer effektiva och långvariga resultat.

Om du däremot inte har något fönster i badrummet får fläkten mycket större betydelse och därför blir detta val och korrekt användning av den ännu viktigare:

  • försäkra dig om att fläkten är i lämplig storlek, i många fall orsakas fuktproblemav en för liten fläkt;
  • använd fläkten på rätt sätt, sätt på den cirka 30 minuter innan du ska duscha och låt den stå på till 1 timme efter att du duschat;
  • även placeringen av fläkten är viktig: en central eller två fläktar i olika delar av badrummet är mer effektiva än en sidofläkt;
  • slutligen, kom ihåg att regelbundet rengöra fläkten, eftersom de smala tunna bladen lätt kan samla på sig skräp och damm som kan äventyra dess effektivitet.

Det är också viktigt att omedelbart torka bort överdriven fukt från handfatet, badkaret och duschkabinen, men även dörrar och väggar för att undvika ansamlingar av kalkavlagringar.

Advertisement

Andra metoder för att förbättra ventilationen i badrummet

Andra metoder för att förbättra ventilationen i badrummet

Pexels

Det finns andra åtgärder du kan vidta för att förhindra att fukten i badrummet skadar strukturella element, inredningen och sätter din hälsa på spel:

  • avfuktare: de är användbara för att stödja fläktens arbete, särskilt en som är liten jämfört med hur många kvadratmeter badrummet är på. Nackdelen med denna lösning är dock storleken som kan vara överdriven om ditt hem är litet;
  • grovsalt: ett praktiskt, billigt och platsbesparande alternativ till avfuktaren är förberedningen av en DIY-fuktabsorbent med grovsalt. Häll saltet i en skål, en glasburk eller en halverad plastflaska och ställ den i badrummet för att absorbera överskottsfuktighet:
  • gröna växter: vissa växter får en idealisk livsmiljö i badrummet, där de dels kan dekorera miljön, dels absorbera överskottsfuktighet. Aloe Vera, till exempel, kommer inte att kräva ytterligare bevattning förutom den fukt den kan absorbera från luften; växter som ormbunkar eller begonia kommer förutom att absorbera fukt också anpassa sig perfekt till det dåliga ljusförhållande som finns i badrummet, medan orkidéer blir ett väldigt effektivt val estetiskt sett.

Är du säker på att ditt badrum är ordentligt ventilerat nu?

Advertisement