Gästbadrum: 10 idéer för att inreda små men charmiga utrymmen

av Hilda Maria Morgan

29 September 2023

Gästbadrum: 10 idéer för att inreda små men charmiga utrymmen
Advertisement

Ett gästbadrum, kanske ett där vi bara hittar plats för små badrumsinredningar och lite annat, är en miljö som verkar ganska svår att inreda på ett sådant sätt att det blir riktigt snyggt. Men just för att det inte behöver innehålla alla möbler och all inredning som ett vanligt badrum gör, kanske det också är utrymmet för att våga lite mer och därmed övervinna förutfattade meningar.

Även när den tillgängliga ytan, eller vi kanske skulle säga volymen, offras, betyder det inte att man inte kan inreda det stilfullt: med hjälp av några knep kan vi ge karaktär och charm även till ett badrum som innehåller bara det absolut nödvändigaste.

Advertisement

Gästbadrum: liten men förtjusande

Om huvudbadrummet är det där vi vill ha alla tillbehör till hands och vi därför utnyttjar varenda centimeter av utrymme för möbler, skåp och olika hyllor, tillåter gästbadrummet som ofta är litet inte mer än det nödvändigaste. Ibland finns bara en toalett och ett väldigt litet handfat, andra gånger några andra element.

Advertisement

De är utrymmen där vi kanske också kan placera tvättmaskinen, eller de som är reserverade för gäster: oavsett vill vi att de ska vara trevliga och perfekta.

Eftersom det ofta är långa och smala rum kan vi försöka förstärka dem med färgkombinationer: att använda en kontrasterande endast på den bakersta väggen är i många fall en vinnande idé.

Fondvägg och små inredningselement för ett perfekt gästbadrum

Ofta är fondväggen den bakom toaletten, andra gånger är det den som rymmer spegeln med handfatet. Avståndet från dörren, eller eventuell förekomst av fönster, avgör också detta. Det är faktiskt smart om de mörkaste områdena i ett rum är de som nås av naturligt ljus, för att inte se för mörka ut.

Ljusa badrum med stilfulla detaljer

Detta betyder dock inte att ett litet badrum inte kan vara helt vitt. Kanske kan man istället för enkla putsade väggar överväga en beklädning med en mer utarbetad struktur, som paneler eller lister.

Eller så kan du skapa en mycket lätt chiaroscuro genom att kombinera vitt med milda nyanser (mullvadsgrå, beige och liknande), med metalliska detaljer och växter eller blommor.

Advertisement

Även gråskalan kan erbjuda moderna, eleganta och ljusa badrum även om utrymmet är begränsat. Och du kan alltid skapa lite kontrast med golvet: oavsett om det är kakel, trä (även kakel med träeffekt!) eller något annat, färgkombinationerna är oändliga!

Våga använda tapeter i gästbadrummet

Låt oss ta en funderare: det kanske verkar överdrivet att täcka en större yta, som den på ett vanligt badrum, med spännande mönster som många vackra tapeter har, men det kan vara idealiskt att göra det på delar av ett servicebadrum, som är mindre och lättare att hantera.

Advertisement

Och det vore inte illa att prova ett mer fantasifullt sätt inreda med ramar, tryck och andra föremål att hänga på väggarna, kanske till och med på lite röriga tapeter.

Rustika men delikat

Och om du inte vill experimentera med färger, kanske du kan göra det med stilar: om tanken på att använda stora rustika möbler i huvudbadrummet inte övertygar dig, kanske du tycker att små och kompakta rustika möbler kan passa i gästbadrummet.

Advertisement

Eller kombinera olika idéer, med eleganta tapeter, och sedan trädetaljer, till och med detaljer i country-stil och återvunna tillägg!

Kort sagt, idén om att titta på ett mindre utrymme som ett som, istället för att begränsa oss, ger oss mer frihet, är stimulerande, tycker du inte?

Advertisement