Hemmakontor: 9 förslag för att skapa ett utrymme där man kan arbeta med nöje

av Titti Carlberg

26 Oktober 2023

Hemmakontor: 9 förslag för att skapa ett utrymme där man kan arbeta med nöje
Advertisement

Vissa kallar det för en studio och andra för ett kontor: det är ett utrymme, i bästa fall ett helt rum, där vi ägnar oss åt produktivitet, till distansarbete och till studier i alla skeden av livet. Det kan också vara en arbetsstation där man kan hantera alla byråkratiska frågor i hemmet, och som ibland blir ett kontor för arbete eller till och med ett rum för avkoppling eller fritidsaktiviteter. Det är trots allt ett rum i hemmet som vi har all rätt att göra till ett skräddarsytt utrymme.

Men eftersom det är ett rum där vi också måste skapa de ideala förutsättningarna för att vara produktiva, måste vi hitta den rätta balansen mellan design, effektivitet, komfort och personlig smak.

Advertisement

Hemmakontor: ett skräddarsytt utrymme

I bästa fall har vi ett helt rum hemma att använda som kontor, där vi själva kan bestämma inredningen. Annars kanske vi bara har en vägg att utrusta med allt vi behöver, ett uppfällbart skrivbord och en stol i ett hörn.

I varje situation kan vi göra allt för att ha bekväma och skräddarsydda utrymmen. Låt oss utgå från färgen: beroende på vår personlighet, exponeringen av själva rummet och användningen vi ska ha det till, kan vi välja mellan nyanser som gör att man känner sig avslappnad (framför allt blått och grönt), eller de som kännetecknas av effektivitet och ordning "särskilt grått)...

Advertisement

Eller så kan vi stimulera oss själva med varma och skinande nyanser (ockra, gult, orange eller liknande, huvudsaken är att de är vama utan att överdriva POP!)

Låt oss ta hjälp av växter

Växter hjälper oss att skapa ett hälsosamt utrymme: det är en tradition av feng shui, men det finns också vetenskap bakom. Att titta på dem och sköta dem är terapeutiskt och de bidrar också till att du andas en bättre luft.

Anpassa ditt kontor

Kontoret utanför hemmet tillåter oss ofta som mest att ha några foton eller diskreta prydnadssaker på skrivbordet, men hemma kan vi omge oss medvad vi vill. Saker som hänger på väggarna, fina föremål och prylar hjälper men mängden och trängseln i synliga utrymmen kommer att bero på hur mycket vi behöver för att ha arbetsmiljön fri eller inte.

På väggarna är vi dock friare, speciellt om de är på sidorna och inte en vi ser framför oss. Och då kan färger och former florera ännu mer.

Advertisement

Vidare kan arbetsrummet eller kontoret också vara det rum där vi på fritiden ägnar oss åt fritidsaktiviteter. Så att kunna reservera ett utrymme för skrivbordet med allt som behövs (dator, skrivare, lådor och en arrangör) och en annan för att koppla av: soffa, musikinstrument, TV eller något annat som får oss att koppla av.

Organisera kontoret

Även om vi tror att vi vet hur vi ska klara oss och leva i kaos är det alltid bra att ha så stor ordning som möjligt. Och om det saknas plats kan vi även använda väggarna för att hänga upp och ordna allt på sin plats, redo att greppa och använda när det behövs utan att behöva flytta för mycket på andra föremål.

Advertisement

Ljuset

Det är svårt att tänka på ett idealiskt kontor, ett utrymme där man kan arbeta effektivt om man föreställer sig det mörkt och dystert: oftast framkallar vi tanken på ljusa miljöer. Här, om vi redan har bra naturlig ljusstyrka, låt oss då utnyttja det till fullo genom att placera möblerna (och elektroniska skärmar) så att allt träffas av solljuset utan att påverkas vid användning.

Men låt oss inte glömma att också tillhandahålla ett adekvat belysningssystem, Du behöver både diffust ljus och mer koncentrerade strålar som hamnar precis där du skriver, arbetar med händerna eller andra verktyg. Och ljuset på en arbetsplats tenderar att vara kallt. Alltså, kallt ljus för arbetsområdet och kanske lite varmare i resten av rummet!

Är du redo att förvandla ditt hemmakontor till ditt drömkontor?

Advertisement