Liten men oemotståndlig balkong: idéer för att inreda den samtidigt som du får ut det mesta av allt utrymme

av Hilda Maria Morgan

23 September 2023

Liten men oemotståndlig balkong: idéer för att inreda den samtidigt som du får ut det mesta av allt utrymme
Advertisement

Varje balkong kan vara mycket mer än ett fönster mot husets utsida, även om den är liten. De med stora ytor lämpar sig förstås för att vara möblerade på alldeles extraordinära sätt, men det betyder inte att inte de smalaste kan bli bekväma hörn.

Beroende på vilken användning du vill göra av den, läget och det tillgängliga utrymmet kan du faktiskt försöka skapa en liten sal eller matplats, eller i alla fall utrymmen som ska inredas med stil och göras välkomnande och trevliga. Därmed kommer de att bli en oumbärlig förlängning av hemmet under alla tider på året när du kan vistas utomhus. Låt dig inspireras av idéerna nedan.

Advertisement

Härliga sittgrupper på balkongen

Ibland räcker det med väldigt lite: några fåtöljer som är bekväma, även utan att ta upp allt utrymme som finns, kanske en matta, lite växter... Och väcks ett utomhusvardagsrum till liv att njutas av.

Advertisement

Skräddarsydda möbler, även DIY

Om du vill sätta dina färdigheter på prov med några gör-det-själv-projekt kan du skapa skräddarsydda möbler för att möblera balkongen, för att utnyttja utrymmet på ett intelligent sätt.

Koppla av på balkongen

Ibland är balkongerna så smala att det är otänkbart att ställa bord och stolar på dem, även om de är tunna och hopfällbara. Men det betyder inte att du inte kan skapa ett hörn att koppla av i: med mattor och madrasser på golvet, kuddar att luta sig tillbaka mot och kanske växter på räcket blir det en avkopplande plats under de varma månaderna.

Det finns också fall där det bara finns plats för ett par stolar: då blir en stödyta fäst på väggen eller räcket, kanske till och med hopfällbar, en bord för frukost eller mellanmål, eller för några intima middagar!

Soffor på balkongen

Speciellt när man möblerar efter mått, till exempel med möbler handgjorda av återvunna lastpallar, kan man sätta upp soffor eller hörnbänkar, som med kuddar och några lösningar för avskärmning och insyn gör dessa utrymmen alldeles fantastiska.

Advertisement

Ljusslingor på balkongen

Inte bara taklampor och ljuskronor: på balkongen kan du också roa dig med ljusslingor, eller kanske lyktor och golvlampor och alltid se till att materialen de är gjorda av tål väder och vind.

Avskärma räcket för avskildhet på balkongen

Att skärma av räcket, när du har byggnader eller trånga ytor framför dig, är en oundviklig åtgärd för att få avskildhet på balkongen, men det kan också förvandlas till en möjlighet att inreda. Staket av bambu, mattor, tunna krukhäckar gjorda av bambu eller andra liknande typer av växter är alla alternativ att överväga.

Advertisement

Den hängande trädgården

Balkongen är ofta utrymmet där du låter dina gröna fingrar leva ut och att ha ett bord och en fåtölj att sitta på och njuta av resultatet av växtligheten är viktigt.

Färgglada balkonger

Du kan verkligen skämma bort dig själv med mattor, kuddar, filtar, eventuellt till och med gardiner, för att förändra utseendet på din balkong varje säsong.

Advertisement

Och även möblerna, tillsammans med blommande växter, kan ge en poppig känsla till hela uterummet.

Gardinerna på balkongen

När solen är för stark är gardiner oumbärliga, och det är också ett tillfälle att dekorera!

Hur drömmer du om att möblera din balkong?

Advertisement