Aldrig mer utan stearinljus: skapa långvariga ljus med detta enkla recept

av Hilda Maria Morgan

23 September 2023

Aldrig mer utan stearinljus: skapa långvariga ljus med detta enkla recept
Advertisement

Vi har alla ett rikligt utbud av vanliga stearinljus hemma för att lysa upp kvällarna utan att använda el eller doftljus för att skapa en trevlig atmosfär hemma.

Så varför inte skaffa mycket långvariga ljus? Du kan lätt hitta dem på marknaden, men de är extremt dyra och kan innehålla parfymer som är potentiellt skadliga för vårt välbefinnande. Så varför provar du inte att göra dem själv? Processen för att producera gör-det-själv-ljus hemma är otroligt enkel och dessutom får du på så vis möjligheten att välja de färger och dofter som du vill att de ska ha.

Har du bestämt dig för att du vill testa dig fram med att producera långlivade ljus och vet inte hur?

Nedan visar vi ett recept för att producera mycket långvariga ljus hemma.

Advertisement

Det mycket enkla receptet på DIY-ljus som håller länge

Det mycket enkla receptet på DIY-ljus som håller länge

Pexels

För att göra detta enkla recept på långvariga ljus behöver du bara några få enkla ingredienser:

  • sojavax;
  • ljusvekar;
  • eterisk olja;
  • glasburkar.

Du kan återanvända gamla glasburkar eller gamla glas för detta ändamål och du kan ta vekar från gamla eller trasiga ljus, men du kan också göra dem själv: i själva verket behöver du bara lite bomullstråd som du täcker med sojavax och lämnar att torka helt innan användningen. För att fixera den vid botten av behållaren kan du använda plastellina eller en droppe vinyllim.

När dina vekar är klara kan du börja med förberedelserna av ljusen: smält vaxet i ett vattenbad, se till att det inte blir blött. När det är varmt, överför det till en glaskaraff och tillsätt några droppar av din eteriska olja eller din favoritblandning, häll sedan vaxet i glasburkarna.

Fyll dem inte helt, lämna en liten del fri för veken. Låt svalna, sedan är dina ljus redo att användas.

Advertisement

Varför sojavax för att förbereda eviga ljus

Varför sojavax för att förbereda eviga ljus

Pexels

Varför använda sojavax? Det finns många fördelar som du kommer få ut av denna ingrediens:

  • sojavax brinner långsammare än paraffin och bivax, därför kommer dina ljus att hålla väldigt länge; detta vax brinner också mer jämnt och lämnar inga rester på behållaren;
  • eftersom sojavax är vegetabiliskt ökar inte nivån av gifter i luften och kommer att vara renare medan ljuset brinner, utan att skapa rester av sot;
  • slutligen, om du väljer att göra ditt ljus personligt med eteriska oljor kommer sojavaxljuset att få en starkare och mer långvarig doft än andra ljus.

Är du redo att börja?

Advertisement