Ta bort regnbågsfläckar från kokkärl på ett ögonblick med två enkla naturliga ingredienser

av Hilda Maria Morgan

25 Juli 2023

Ta bort regnbågsfläckar från kokkärl på ett ögonblick med två enkla naturliga ingredienser
Advertisement

Det händer ibland att det bildas fula regnbågsfläckar på botten av kokkärl i rostfritt stål som används frekvent, fläckar som verkar omöjliga att få bort, vilket gör dina kastruller till goda kandidater för soptunnan. Men varför uppstår detta irriterande besvär?

Orsaken kan hittas i den långvariga exponeringen för vatten och värme under tillagningen. Faktum är att de höga temperaturerna som uppnås under tillagningen gör att metallen absorberar fukten från maten och bildar ett tunt men motståndskraftigt lager på botten, vilket lätt kan ge vika för spridningen av mögel och bakterier.

Hur kan vi göra oss av med dessa irriterande fläckar i kastrullerna? Vi tar reda på det här nedan.

Advertisement
@Charliek581/Reddit

@Charliek581/Reddit

I allmänhet är dessa fläckar inte skadliga för människor, men de tyder på ansamling av potentiellt skadliga ämnen som tungmetaller eller andra kemiska ämnen som lösts upp i vattnet. Förekomsten av fläckarna beror på närvaron av ett skyddande krombaserat skikt som, när det inte är enhetligt, kan ge upphov till dessa fläckar av olika färg.

Användningen av aggressiva kemikalier kan i dessa fall vara skadlig för kastrullen, varför det är att föredra att ta hjälp av naturliga ingredienser. Den bästa lösningen i det här fallet är att strö botten av vår kastrull med bikarbonat och citronsyra utspätt i varmt vatten. Koka sedan upp vattnet, stäng därefter av värmen och låt det svalna. Vid det här laget kan du skölja och torka noggrant, du kommer att se att fläckarna kommer att ha försvunnit.

Vi upprepar dock att dessa fläckar inte är skadliga för människor; du bör snarare vara uppmärksam på andra typer av fläckar:

  • brända matfläckar kan till exempel innehålla giftiga föreningar som benzopyrene och av denna anledning skulle det vara tillrådligt att ta bort dem helt för att undvika att vår mat kommer i kontakt med dessa skadliga föreningar;
  • dessutom måste repade eller skadade non-stick-stekpannor bytas ut så snart som möjligt, eftersom de kan frigöra potentiellt skadliga föreningar under tillagningen.

Öppna alltså skafferiet och ta fram bikarbonat och citronsyra så blir dina kastruller snart som nya igen!

Advertisement
@azerul/Reddit

@azerul/Reddit

Advertisement