Diskmaskin: 10 anledningar till att vi använder den felaktigt enligt experterna

av Hilda Maria Morgan

22 December 2022

Diskmaskin: 10 anledningar till att vi använder den felaktigt enligt experterna
Advertisement

Uppfunnen för att förhindra att disken skulle skadas av diskaren har diskmaskinen numera blivit ett måste i våra kök; vem skulle kunna möta en stor lunch med vänner eller släktingar med lugn och ro med vetskap om att de sedan skulle behöva diska allt för hand? Förmodligen ingen. Förutom att lätta på våra ansträngningar kan vi också minska vattenförbrukningen. Men om det idag är en av de mest använda och utbredda vitvarorna i våra hem, stöter vi ofta på många små användningsfel som leder till att vi förstör disken eller minskar dess prestanda.

Så hur får vi ut det mesta av vår diskmaskin? Vi listar 10 anledningar då vi använder den felaktigt, för att optimera dess användningen.

1. Positionen

1. Positionen

Creativo

Det första misstaget vi gör när vi använder diskmaskinen är i installationen: eftersom det är en apparat som avger värme, skulle det faktiskt vara bättre att placera den långt borta från kylen eller frysen, som man gör med ugnen. Kombinationen av apparater som avger värme med apparater som kyler tvingar båda att arbeta hårdare för att hålla temperaturen konstant, vilket ökar elförbrukningen.

Advertisement

2. Fördiska

2. Fördiska

Creativo

Att skölja disken innan du sätter den i diskmaskinen är en praxis som borde ha övergetts för länge sedan. Faktum är att moderna diskmaskiner garanterar optimal prestanda även med mycket smutsig disk; många är också utrustade med sensorer som gör att tvätten kan kalibreras efter smutsen. Att fördiska är därför ett värdelöst slöseri med tid, ansträngning, vatten och el. det bästa är att ta bort de fasta resterna och sätta disken direkt i apparaten.

3. Laddning

3. Laddning

Creativo

Laddning påverkar även användningens korrekthet. En korrekt utförd laddning gör det faktiskt möjligt att diska mer disk samtidigt, vilket minskar antalet tvättar och undviker att man behöver hitta smutsrester på disken i slutet av cykeln. Så börja med de största föremålen, fortsätt sedan med de minsta för att uppta allt tillgängligt utrymme. Besticken bör placeras med handtaget nedåt i specialkorgen för att säkerställa bästa möjliga rengöring. Slutligen är det nödvändigt att se till att munstyckena är fria och kan rotera så att vattnet når allt.

4. Spolglans och salt

4. Spolglans och salt

Creativo

Spolglans hjälper till att minska vattnets ytspänning, vilket säkerställer bättre torkning av disken i slutet av cykeln och undviker bildandet av fläckar och manuell torkning. Salt, å andra sidan, är väsentligt för att mjuka upp vattnet och undvika kalkfläckar på disken men även kalkansamling inuti rören, som kan skadas på sikt, vilket gör att du måste utföra dyra reparationer.

5. ECO-läge

5. ECO-läge

Creativo

Den senaste generationens diskmaskiner har ett ECO-program som låter dig optimera förbrukningen samtidigt som du garanterar maximal prestanda. Rådet är att alltid använda det här läget, diska eventuellt de smutsigaste kastrullerna för hand, de som vi befarar inte kommer att bli rena efter att ha diskats i diskmaskinen.

Advertisement

6. Rengöring

6. Rengöring

Creativo

Även diskmaskinen behöver rengöras regelbundet. Låt oss komma ihåg att med jämna mellanrum utföra en rengöringscykel utan att försumma filter och gummitätningar, där smutsrester lätt kan samlas som också tillåter spridning av mögel. För rengöring kan du utföra en tom tvätt på en hög temperatur genom att hälla 100 g bikarbonat eller en liter vit vinäger eller citronsaft på diskmaskinens botten.

7. Smuts

7. Smuts

Creativo

Försök att se till att smutsnivån är densamma när du laddar diskmaskinen; om du inte är noggrann riskerar du faktiskt att lägga disk som kräver noggrannare diskning och disk för vilken en kort cykel istället skulle räcka i samma diskcykel. Vad gäller tvättmaskinen är rådet att dela upp disken efter graden av smuts, för att slippa tvätta om den smutsigaste disken.

Advertisement

8. Fel disk

8. Fel disk

Creativo

Det finns disk som inte går att diska i diskmaskinen; om du inte vill riskera att behöva byta ut dem i förväg, kom ihåg att handtvätta. Några exempel är träredskap, aluminiumbehållare, måttbägare och graderade kannor med tryckta skåror, kristallglas, flaskor, koppar- och plåtföremål. Kontrollera i alla fall alltid att diskmaskinssymbolen finns och om du är osäker, diska för hand. På samma sätt är det bättre att undvika att diska engångsbehållare som ska slängas i diskmaskinen: det räcker att tömma dem helt och skölja dem snabbt under rinnande vatten.

9. Diskmedel

9. Diskmedel

Creativo

Ditt val av diskmedel kan resultera i mycket slöseri, såväl som potentiellt förstöra din apparat. Välj ekologiska och pulverdiskmedel; om du känner för det kan du enkelt och snabbt göra ett gör det själv-medel: allt du behöver är bikarbonat och Marseille-tvål i förhållandet 2:1. Som spolglans kan du istället använda 15 g citronsyra löst i 100 g vatten.

Advertisement

10. Stängd om den inte används

10. Stängd om den inte används

Creativo

Slutligen, när diskmaskinen inte är i drift, rekommenderar vi att du lämnar luckan på glänt för att garantera luftcirkulationen och låta de olika komponenterna torka ordentligt. Detta gäller särskilt för gummipackningar, som är mycket ömtåliga och lätt utsätts för ansamling av smuts med åtföljande spridningen av mögel som konsekvens.

Vilka och hur många av dessa misstag gör du när du använder diskmaskinen?

Advertisement