Rengöring av ugnens dubbla glas: snabba och enkla metoder för att avfetta den utan ansträngning

av Hilda Maria Morgan

09 November 2022

Rengöring av ugnens dubbla glas: snabba och enkla metoder för att avfetta den utan ansträngning
Advertisement

Av alla städningsuppgifter i hemmet är ugnen i köket kanske en av de mest krävande och komplicerade att utföra. Att ta bort avlagringar från väggar och galler är redan en enorm uppgift i sig, men när det kommer till att rengöra dubbelglaset börjar det bli riktigt allvarligt. Det dubbla glaset är ofta jättesmutsigt efter många års användning utan grundlig rengöring. Det dubbla glaset blir inte smutsigt bara på utsidan, utan också och framför allt på insidan, vilket oundvikligen medför ett behov av att ofta behöva plocka isär det för att få det tillbaka till sin forna glans.

Men om vi berättade att det finns ett snabbt och enkelt sätt att rengöra det utan alltför mycket ansträngning? Upptäck hur man rengör dubbelglaset utan att demontera det.

Advertisement
Creativo

Creativo

För att utföra denna operation måste du ha ett redskap som hjälper dig att nå insidan: du kan använda en spatel eller en platt slev, en köttklämma, men också ett måttband eller en metallgalge som vikas så att det kommer igenom hålen. Vilket redskap du än har valt måste det täckas med en mjuk trasa som fixeras med en gummisnodd.

När redskapet har förberetts, ägna dig åt att skapa ett avfettningsmedel med enkla naturliga ingredienser. Det finns flera möjligheter att välja mellan, vi anger här två möjliga recept. Det första handlar om att utnyttja den avfettande kraften hos citronsyra och citron. Du behöver:

  • Filtrerad citronsaft fri från fruktkött och kärnor
  • citronsyra
  • vatten

Gör en blandning genom att lösa upp citronsyran helt och tillsätt sedan citronsaften.

Alternativt kan du använda bikarbonats rengörande och desinficerande kraft i kombination med vinäger och salt. I det här fallet använder du:

  • vit vinäger
  • natriumbikarbonat
  • salt
  • vatten

I det här fallet löser du upp salt och bikarbonat i ljummet vatten och tillsätter den vita vinägern senare.

I båda fallen, när du har överfört blandningen till en sprayflaska, spraya den rikligt på trasan som är fäst på redskapet och sätt in den i glaset, gnugga väl på smutsbeläggningarna. Om det behövs, byt ut trasan mot en ren. Skölj väl med en fuktig trasa och låt sedan torka.

Det dubbla glaset i din ugn blir så gott som nytt!

Advertisement