Kökshyllor: vad vi aldrig bör lämna synligt

av Hilda Maria Morgan

17 September 2023

Kökshyllor: vad vi aldrig bör lämna synligt
Advertisement

Det är svårt att hitta ett kök där det inte finns minst en hylla eller ett skåp i sikte: de är en av de vanligaste delarna i möbleringen av dessa rum och ibland ersätter även de öppna och upphängda lösningarna möbler med stängda eller genomskinliga dörrar. Den här typen av inredningselement hjälper till att inte tynga ner designen, tar liten plats på väggarna, men det har en gräns: allt vi placerar på dem är synligt, så det finns ett behov av att rengöra, damma och framför allt hålla ständig ordning, eftersom ingenting kan döljas bakom stängda dörrar som i traditionella väggskåp.

För att lättare hålla ordning, utan att kompromissa med effektiviteten, är det bäst att undvika att placera vissa föremål på dessa utsatta ytor i första hand.

Advertisement

Saker att undvika på synliga hyllor i köket: slitna föremål

Porslin, köksredskap, dekorationer och inredning: om de är förstörda av tidens tand, slitna, missfärgade, spruckna och så vidare, lämna dem inte synliga. Men om det är intakta och användbara föremål, speciellt om vi behöver dem ofta, kan vi flytta dem till någon mer lättillgänglig låda eller inuti ett väggskåp som är i ögonhöjd. Kort sagt, vi kompromissar inte med kökets bekvämlighet, men vi har inte heller gamla saker som på en piedestal.

Advertisement

Ställ det du använder riktigt ofta där

Vi pratade om det faktum att allt som inte är väl skyddat inuti stängda möbler oundvikligen blir smutsigt: det första hotet är dammet som lägger sig varje dag, men matlagningsångor eller stänk är inget undantag. Så om vi förvarar föremål på öppna möbler som vi aldrig plockar upp, blir de kvar där och blir täckta av smuts, som sedan syns. Istället hålls de vi använder ofta alltid rena.

Så låt oss undvika att ställa dit uppsättningar med tallrikar, glas eller annat porslin, som är mycket vackra, men som vi egentligen bara använder en gång om året eller så. De är perfekta att ställa synliga i vitrinskåp, eller också i slutna möbler där de väntar på att visas upp till rätt tidpunkt.

Hushållsapparater: kan vi ha dem på hyllorna eller inte?

Svaret är inte entydigt: om det gäller otympliga men ofta använda apparater kan de passa på bänkskivan, eller kanske på en stadig vagn redo att användas. Ännu bättre i områdena, även öppna, som är längst ner. Men om det handlar om små apparater som vi faktiskt använder varje dag kan de också få plats på hyllorna.

I alla andra fall, hitta en plats för dem skyddad inuti någon möbel.

Förpackad mat

Till all förpackad mat finns skafferi, lådor, möbler med dörrar eller kylskåpet. Om du däremot har tålamodet att flytta innehållet i förpackningarna till snygga burkar och behållare, sådana med ett raffinerat utseende, då blir de vackra att se på. Det viktiga är att alltid respektera varje livsmedels behov (de som måste förvaras mörkt, de som måste vara i luften etc.) och inte skapa kaos med förpackningar av alla möjliga former och färger.

Växter: en omdiskuterad fråga

Växter är nästan nödvändiga i varje rum där de har tillräckliga förutsättningar att leva, men av de olika användbara punkterna i köket är kanske inte hyllor och öppna hyllor den idealiska lösningen. Detta beror på att de oundvikligen kommer att tappa några blad, eller så kommer blommor och frön att falla, eller också lite jord när du flyttar på dem för att damma och när du behöver vattna... Vilket komplicerar livet lite grann. Det är alltså inte en fråga om estetik, utan om att förenkla hushållssysslorna. Det är upp till dig.

Advertisement