9 utmärkta idéer för att inreda din tvättstuga med smak och effektivitet

av Hilda Maria Morgan

16 September 2023

9 utmärkta idéer för att inreda din tvättstuga med smak och effektivitet
Advertisement

Att tvätta innebär ett ständigt slöseri med energi, men vi kan göra det mindre betungande genom att skapa en speciell "station" där vi kan ta hand om alla aktiviteter relaterade till denna fråga, eller skapa en tvätthörna inredd med allt du behöver.

Från insamlandet av alla kläder, hushållslinnen eller andra föremål som behöver tvättas regelbundet, till indelandet av dem i kategorier, att använda rätt produkter och tvättredskap för var och ett, för att sedan tvätta och torka – om du inte organiserar dig, slutar det med att du delar upp varje fas av tvätten i olika delar av huset. Istället är det bättre att skapa ett hörn, även ett litet, där alla aktiviteter kan koncentreras så mycket som möjligt. Och du kan hjälpa dig själv att göra detta genom att förse dig med de mest användbara idéerna.

Advertisement

Tvätthörna med allt du behöver

Det ideala skulle vara att ha ett litet rum, eller till och med en hel vägg i något rum i huset, där du kan placera tvättmaskinen, torktumlaren och möblerna där du kan förvara allt du behöver. Om detta är möjligt kan du välja att stänga in varje element inuti möbler med dörrar för att få ett mer enhetligt och snyggt utseende.

Advertisement

Men det är också möjligt att förse delen av väggen ovanför vitvarorna med hyllor eller öppna möbler och se till att inte belamra dem med för många saker placerade på måfå.

För att utrusta väggar på detta sätt kan vi även använda väggskåp, eller använda oss av stavar för att hänga föremål på galgar. Det viktiga är att alltid lämna arbetsbänkarna fria och ha korgar och fack för att sortera allt du behöver.

Platsbesparande lösningar för att möblera tvätthörnan

När utrymmet är begränsat och vitvarorna redan tar upp nästan hela, kommer vi fram till skräddarsydda lösningar, eller i alla fall kompakta och dolda, som fyller de fria utrymmena. Även de mellan tvättmaskinen och väggen, eller mellan tvättmaskinen och torktumlaren!

Om det inte är möjligt att skapa en hel vägg utrustad med möbler, underskatta inte hjälpen av till och med bara en enda väggenhet med dörrar och flera fack: du kan ställa dit olika rengöringsmedel, klädnypor, skålar, borstar och allt du behöver för att förbehandla kläderna innan du tvättar dem.

Advertisement

För att möblera tvätthörnan kan du hämta inspiration från badrumsmöbler

På så sätt kan vi möblera tvätthörnan precis som du skulle inreda ett medellitet badrum och hitta alla outnyttjade utrymmen. Precis som det finns plats ovanför toaletten för hyllor och väggskåp kan de alltså passa ovanför tvättmaskinen.

Även höga, tunna bokhyllor eller möbler blir effektiva förvaringsutrymmen för tvättmedel och rengöringsverktyg.

Advertisement

Och för att slippa lämna tusen korgar fulla med kläder att tvätta på golvet kan du använda en öppen bokhylla.

Även återvunna idéer för att möblera badrummet kan vara användbara i tvätthörnan, till exempel hyllor gjorda av gamla lådor eller andra liknande föremål.

Är du redo att göra din tvätthörna supereffektiv?

Advertisement