Ta bort envisa fläckar från bilsäten med dessa enkla medel

av Hilda Maria Morgan

15 September 2023

Ta bort envisa fläckar från bilsäten med dessa enkla medel
Advertisement

När du väljer att köpa en bil är det många detaljer du lägger märke till, från de rent estetiska till de mer praktiska och användbara. Bland dessa finns säkert materialet av sätena, som inte bara måste vara behagligt att se och vidröra, utan också motståndskraftigt och bekvämt under körning, utöver att utvärdera varje individs specifika behov.

Om lädersäten är valet för dem som är mycket uppmärksamma på estetik och älskar lyx, är de i tyg å andra sidan mycket mer praktiska och lättare att tvätta och kommer därför att vara det idealiska materialet för dem som ofta transporterar föremål som kan vara smutsiga eller för dem som har familj eller husdjur.

Oavsett vad du väljer, kan det såklart hända att bilsätena fläckas ned av misstag; vad kan man göra i dessa fall? Att anlita proffs kommer kanske att garantera framgången för fläckborttagningen med minsta möjliga skada på dina säten, men det finns också olika huskurer som kan komma till undsättning i dessa fall.

Vi upptäcker dem tillsammans.

Advertisement

Ta bort fläckar från bilsäten i tyg

Ta bort fläckar från bilsäten i tyg

tbdakotam/Reddit

Som redan nämnts är bilsäten i tyg de som är enklast att rengöra, även om fläckar kan uppstå på ett till synes oåterkalleligt sätt. När du vill rengöra dina säten, följ bara några enkla steg, varav det första är att dammsuga: ta bort smulor, hår, smuts, grus och damm genom att noggrant dammsuga hela interiören i din bil, inklusive sätena. Gå sedan vidare med tvättningen genom att blanda flytande diskmedel, bikarbonat och varmt vatten i en balja, använd en borste för att fördela blandningen med cirkulära rörelser. Var noga med att fukta sätet något, utan att väta det överdrivet, fortsätt sedan med att ta bort fläckarna med en handduk. Alternativt kan du täcka fläckarna med raklödder, gnugga försiktigt och skölja med en svamp fuktad med ljummet vatten.

Även för att eliminera de svåraste fläckarna kan vi dock hitta en naturlig lösning.

  • Kaffefläckar kan lätt tas bort med en lösning av vatten och vinäger i förhållandet 2:1, badda och låt verka i 15 minuter;
  • olje- eller fettfläckar måste rengöras när de fortfarande är färska, täcka dem helt med salt eller talk och låta verka i 10 minuter;
  • bläckfläckar avlägsnas genom att spraya sätet med vanlig hårspray och dutta med en våt näsduk;
  • för kräkningar räcker det istället att täcka fläcken med kolsyrat vatten och låta verka i några minuter.

Oavsett vilket botemedel du väljer, testa först en liten mängd på ett oansenligt område för att bedöma tygets motståndskraft.

Advertisement

Ta bort fläckar från bilsäten i läder

Ta bort fläckar från bilsäten i läder

AndmccReborn/Reddit

Lädersäten, ömtåligare än tygsäten, måste behandlas med specifika produkter, och kom ihåg att varmt läder svarar bättre på behandlingar. Medan de höga temperaturerna under sommarsäsongen är tillräckliga för att garantera optimala resultat, kommer det under vintern istället att vara nödvändigt att värma upp kupén i några minuter innan åtgärder vidtas.

Om du inte har de specifika produkterna tillgängliga eller föredrar att använda en huskur, kan du använda enkel ansiktsrengöringskräm, försiktigt fördelad på fläcken med en bomullstuss innan du försiktigt polerar med en mikrofiberduk. Också i det här fallet, försök först med en liten mängd produkt på en liten, oansenlig del av ditt säte.

Är du redo för fläckfria bilsäten?

Advertisement