Ogenomskinliga strålkastare: du kan använda bikarbonat för att få dem att se ut som nya igen

av Hilda Maria Morgan

12 Januari 2023

Ogenomskinliga strålkastare: du kan använda bikarbonat för att få dem att se ut som nya igen
Advertisement

Det har med säkerhet hänt oss alla att vi upptäckt att efter några år från inköpet verkar strålkastarna på bilen vara mindre kraftfulla. Orsaken som man säkert först kommer att tänka på, och som ofta är den rätta, är att någon glödlampa behöver bytas ut. Men ibland, även efter att ha gjort ett byte, verkar ljuset ändå svagt. Troligtvis är det i de fallen plastens fel som skyddar lamporna, som ofta blir matt med tiden och därför blockerar ljuset en del.

Det finns ett antal sätt att återställa det ursprungliga utseendet på dina strålkastare utan att behöva byta ut dem som helt och hållet, och vissa kräver lite mer arbete än andra. Nedan erbjuder vi dig dock en enkel och billig metod som är värd att testa.

Dr_Emmet_Brown/Reddit

Dr_Emmet_Brown/Reddit

Metoden som vi föreslår innebär faktiskt att man använder en ingrediens som vi ofta har hemma och som kan hittas enkelt till en minimal kostnad: natriumbikarbonat.

Så utrusta dig med

  • en skål
  • natriumbikarbonat
  • varmvatten
  • en svamp
  • en mjuk trasa

Allt du behöver göra är att hälla 5 matskedar bikarbonat i skålen och tillsätta tillräckligt med vatten för att bilda en pasta.

Vid denna tidpunkt, tvätta lamporna normalt med den metod du föredrar, och applicera sedan bikarbonatspastan med hjälp av ett hörn av svampen. Fortsätt sedan att gnugga all pasta på ytan av lamporna med den mjuka trasan, genom att göra små cirkulära rörelser.

Upprepa dessa steg tills du får önskat resultat och tvätta sedan bort det hela med diskmedel (eller också med Marseille-tvål) tillsammans med varmt vatten, skölj och torka, så kommer dina lampor att vara så gott som nya.

Andra metoder går ut på att släta ytan med slipmaskiner (eller utan) genom att använda mycket finkornigt sandpapper: det är ett tillvägagångssätt som fungerar men som inte kan användas för ofta, med tanke på att lampornas plast inte är så tjock. Dessutom finns det de som rekommenderar att ta bort ljuset och blötlägga plastdelen i ättika i en timme: även detta kan ge bra resultat, men det är helt klart krångligare.

Ett liknande alternativ till bikarbonat är tandkräm: använd en traditionell tandkräm, precis som om det vore bikarbonatspasta.

Vilken metod föredrar du?

Advertisement