Bilstädning: 6 sätt för att komma åt alla springor

av Hilda Maria Morgan

30 Juni 2023

Bilstädning: 6 sätt för att komma åt alla springor
Advertisement

Att städa bilens interiör är inte en av de roligaste aktiviteterna i världen, men att sedan sätta sig i en ren och parfymerad bil är verkligen tillfredsställande. Synd att man måste tvinga sig till obekväma positioner och framför allt måste man beväpna sig med en ordentlig dos tålamod för att nå alla hörn. Och om du har för vana att äta eller ha med dina fyrbenta vänner i bilen blir städningen ännu mer krävande.

För stora ytor som fönster, instrumentbrädor och även huvuddelen av sätena eller bilmattorna är det inga större problem. Men hur är det med springorna precis mellan sätenas delar, eller mellan luftkonditioneringsventilerna, för att inte tala om alla fack under instrumentbrädan och runt växellådan? Tja, med lite list kan du utrusta dig själv för att rengöra även dessa ställen helt perfekt.

Advertisement
Creativo

Creativo

Innan vi börjar måste vi förbereda slagfältet: bilen måste tömmas på allt, precis allt vi vanligtvis lämnar efter oss (väskor, påsar, tillbehör, papper etc.) och till och med mattorna måste bort. Kort sagt, rensa alla fack, även de i dörrarna och bakom sätena måste tömmas, så att städning kan utföras utan hinder. Beväpna dig med en eller två stora korgar eller baljor, lägg i allt och sortera sedan allt igen för att lägga undan det när städningen är klar.

För den första rengöringsfasen är det bästa om du kan använda en så kallad grovdammsugare, en sådan med en stor tankcylinder och ett stort munstycke (som de som används till kaminen). I annat fall tar du bort det grövsta av smutsen för hand och dammsuger sedan de mindre springorna med ett finare munstycke.

När det gäller djurhår kan du ta bort huvuddelen med hjälp av fuktade gummihandskar, eller med skrapor eller också med borstar (som liknar skrapor i formen) gjorda för sittplatser, soffor, fåtöljer och djurkojor, som lätt kan hittas online.

Advertisement
ASFSKY/Amazon

ASFSKY/Amazon

För att få bort smuts från de smalaste springorna, dit inte ens dammsugare kan komma år, kan du ta hjälp av rengörings-geler, det är modellpastor som också används för att rengöra datortangentbord, eller fjärrkontroller.

Alternativt kan du använda en svamp-pensel som oftast lyckas komma in bra i skårorna i ventilationsgallret.

Till instrumentbrädan då? Om du verkligen vill utföra ett noggrant jobb är bomullspinnar användbara, du kan blötlägga dem i diskmedel och passera dem där det finns fördjupningar på ytan, små springor och svåråtkomliga hörn.

Reddit

Reddit

Glöm sedan inte att alltid ha någon form av soptunna i bilen. Det finns alla storlekar och mönster redo att köpa online, men du kan också enkelt konvertera spannmålsförpackningar, som tar liten plats och är bekväma att öppna och stänga vid behov.

Advertisement