Med dessa två enkla naturliga ingredienser blir din tvätt omedelbart supervit

av Hilda Maria Morgan

11 September 2023

Med dessa två enkla naturliga ingredienser blir din tvätt omedelbart supervit
Advertisement

Vem har aldrig upplevt att vit tvätt blir grå eller gul med tiden? En glänsande vit tvätt är ofta ett mål som verkar ouppnåeligt, trots att vi ofta väljer att ta till kemiska tvättmedel som till och med är ganska förorenande och aggressiva, som inte ger det utlovade resultatet och i vissa fall kan skada våra tyger eller miljön.

En del av er kanske undrar hur våra mor- och farmödrar alltid lyckades få en perfekt vit och gnistrande tvätt utan all modern teknik som finns tillgänglig idag och faktiskt är det så att i just den här situationen visar sig naturliga botemedel ofta vara mycket mer effektiva än moderna kemiska tvättmedel.

Oavsett om det är fläckar på grund av användning, märken från överskott eller fel i användningen av tvättmedel eller andra tvättfel, så går det alltid att åtgärda dem och få vita och glänsande tyger som om de precis var köpta. Hur då? Allt du behöver är dessa 2 naturliga ingredienser.

Advertisement

Två naturliga ingredienser för en vit tvätt

Två naturliga ingredienser för en vit tvätt

Creativo

De bästa allierade för en ständigt vit tvätt är två pulver som ofta används i naturlig rengöring och därför ofta finns i våra hem: natriumperkarbonat och citronsyra.

  • Natriumperkarbonat aktiveras vid en temperatur som är lika med eller högre än 40 grader (det är därför värdelöst vid lägre temperaturer och kalla tvättar); två matskedar av denna ingrediens tillsatt tillsammans med tvättmedlet i lämpligt fack eller direkt i tvättmaskinen kommer att frigöra aktivt syre på din tvätt, vilket kommer att lösa upp fläckar, återföra den ursprungliga vitheten till dina tyger, samt desinficera all tvätt. Förutom temperaturer under 40 grader kan denna produkt inte användas på ömtåliga plagg som ull, siden, linne och läder.
  • Citronsyra, erhållen genom extraktion från citrusfrukter, är känd för att vara ett utmärkt substitut för sköljmedel och en perfekt kalkborttagare. Använd i kombination med natriumperkarbonat kommer denna produkt att öka dess fläckavlägsnande och blekande verkan och fungera som bindande och kalkborttagare, så att man kan minska på användningen av tvättmedel och undvika att tygerna grånar. Du slänga in en sked citronsyra med lite vatten direkt med tvätten i trumman eller förbereda en lösning med 2 tsk citronsyra i en yoghurtburk fylld med vatten som du häller i sköljmedelsfacket.

Advertisement

Andra naturliga medel för vit tvätt

Andra naturliga medel för vit tvätt

Pexels

Andra naturliga medel kan också vara användbara för att göra våra tyger vita och glänsande:

  • natriumbikarbonat: känt för sina blekande egenskaper, bikarbonat är också effektivt på tyger: lägg till en kopp av det i tvätten för en alltid sanerad vit tvätt som dessutom håller längre;
  • citronsaft är också känt för sina blekande egenskaper: tillsätt saften av 2 citroner i en liter vatten tillsammans med 2 msk grovt salt och låt kläderna dra i minst en timme för en omedelbart vitare tvätt;
  • aska: användes ofta förr för att tvätta och desinficera tvätt, det är fortfarande ett mycket bra alternativ: du kan förbereda asklut hemma eller köpa den färdig och använda den för att bleka, ta bort fläckar och desinficera;
  • slutligen, vit vinäger är inte bara ett perfekt mjukmedel för dina tyger, utan hjälper också till att ta bort fläckar och göra dem ljusare: späd ut den i en behållare med vatten och låt dra i minst en timme.

Hur föredrar du att ta bort fläckar från din tvätt?

Advertisement