Fräscha upp och desinficera golv med en hemmagjord blandning som kan förberedas på ett nafs

av Hilda Maria Morgan

11 September 2023

Fräscha upp och desinficera golv med en hemmagjord blandning som kan förberedas på ett nafs
Advertisement

Ett golv som glänser, doftar gott och som dessutom är desinficerat: det finns en enkel huskur att förbereda för att lyckas. Naturligtvis är ständig rengöring av husets ytor grunden: att inte låta smuts samlas på marken innebär också att vara uppmärksam på allt som faller ner på det, på det som vi tar in i huset, som produceras av att vi lever i vårt hem, särskilt om det finns djur eller barn. Men ibland händer det att, även med stor omsorg och om vi alltid väljer de mest doftande rengöringsmedlen, blir resultatet inte riktigt det vi hade önskat.

Kakelplattorna kan förbli matta, fogarna mellan dem svärtade och man känner inte den där rena, fräscha doften som vi skulle vilja. Vad kan man göra? Då och då kan vi förbereda en blandning hemma, som är enkel och ekonomisk.

Advertisement

Ständigt rena golv

Ständigt rena golv

Creativo

Att sopa väl och ofta, eller att dammsuga, är en vana som aldrig bör försummas: genom att göra det bra samlas aldrig för mycket smuts på golven och all möda som lagts ner på att tvätta golvet visar resultat mycket längre.

När man väljer produkter som man ska tvätta klinkergolv med (keramik, stengods och andra mer motståndskraftiga sorter) är blekmedel också en effektiv lösning för rengöring och hygien, men det har en stickande lukt och är inte precis miljövänligt. Det räcker i alla fall med bara en väldigt liten mängd i mycket varmvatten, överdriva aldrig med doserna.

Men tänk om ett likvärdigt resultat kunde erhållas med ämnen som är mindre riskabla för vår hälsa, och som inte lämnar den där obehagliga lukten?

Advertisement

Bikarbonat och väteperoxid för fräscha och desinficerade golv

Bikarbonat och väteperoxid för fräscha och desinficerade golv

not_so_eloquent/Reddit

Den vinnande kombinationen är natriumbikarbonat och väteperoxid, två billiga ämnen som aldrig bör saknas hemma. Den andra i synnerhet kan vara den som används för att desinficera huden (3%), men formuleringar med en högre procentandel kan också användas för rengöring och desinficering av ytor.

Tack vare väteperoxidens desinficerande, blekande, frätande och oxiderande egenskaper kan du enkelt lösa upp smutsen som samlas på golven, samt eliminera bakterier och därmed också grundligt desinficera ytorna på golven. Dessutom är det ett utmärkt botemedel mot svamp och mögel, om det lämnas i kontakt under den nödvändiga tiden. Det är därför det också är idealiskt för klinkergolv i hela huset, speciellt för fogar där smuts är svårare att ta bort.

Till skillnad från blekmedel, som alltid bör användas på egen hand, kan väteperoxid blandas med natriumbikarbonat, ett annat ämne som har kända blekande, svampdödande och antibakteriella egenskaper. Dessutom, eftersom det är ett pulver, har det en lätt slipande konsistens vilket gör det till den idealiska kombinationen för att rengöra även den mest envisa smutsen.

Du kan alltså späda ett halvt glas (eller till och med ett helt glas) väteperoxid i en hink med varmt vatten, tillsätt 3 eller 4 matskedar bikarbonat och tvätta av som vanligt. Som parfym kan du lägga till droppar av en eterisk olja!

Om du vill agera mer noggrant på kritiska punkter, inklusive fogar, är det bättre att skapa en lätt pasta med bikarbonat och väteperoxid och sprida den på de punkter som ska behandlas med hjälp av en tandborste. Låt verka i cirka tio minuter eller mer innan du skrubbar och sköljer.

Använder du någonsin dessa recept för att tvätta golv?

Advertisement