12 geniala idéer för att skapa plats i köket genom att inreda stilfullt

av Hilda Maria Morgan

07 September 2023

12 geniala idéer för att skapa plats i köket genom att inreda stilfullt
Advertisement

Att laga mat och hålla köket i gott skick innebär ett ständigt plockande, ta fram och ställa undan ingredienser, redskap, diskmedel och olika tillbehör. Helst borde allt ha sin egen plats, för precis som alla arbetsstationer måste denna organiseras på ett sådant sätt att den garanterar bästa effektivitet, men vi lyckas inte alltid.

Ofta tar det vi använder plats huller om buller på bänkskivor, i lådor och i väggskåp och varje gång vi letar efter något riskerar vi att få något att ramla och öka kaoset och arbetet med att ställa i ordning allt efteråt. Därför bör vi sträva efter att hitta briljanta lösningar som gör att vi kan organisera med stil, som lösningarna nedan.

Organisera köket: oanvända utrymmen är en skatt

Lådor och möbler svämmar över av föremål, men kanske finns det fria ytor som vi inte tänker på att använda: inte bara rummets väggar, utan även möblernas väggar kan hysa stöd, krokar och andra användbara element för att skapa plats. Även kylskåpet kan användas!

Advertisement

Utdragbara lådor och hyllor

Det är en enorm skillnad, vad gäller komfort, mellan en traditionell möbel, med dörrar, som tvingar dig att böja dig ner för att få ta allt som är längst bak, och utdragbara hyllor, som gör så att lådorna komma ut och allt blir nära till hands.

När du gör plats kan du samtidigt dekorera

Har du många skärbrädor eller liknande kategorier? I sig är detta ett karaktärsmotiv i köket, som indikerar din smak... Så varför inte också tänka på dem som dekorativa element? Placera dem i sikte, som skärbrädor som smakfullt hängs från skenor på en vägg, så är de redo att användas men samtidigt pyntar miljön.

De outnyttjade utrymmena i köket

Har du någonsin tänkt att du skulle kunna utnyttja till exempel utrymmet under väggskåpen? Du kan fixera extra lådor, nät som ser ut som hängmattor, magnetbrickor för knivar att dra ut vid behov, krokar för att hänga upp allt möjligt.

Effektivisera utrymmet i möblerna: avdelare

I husets alla lådor, inklusive köket, är användandet avdelare för att skapa ordning på ett –skulle vi säga – geometriskt sätt en resurs som inte ska underskattas. I köket, till exempel, är det väldigt bekvämt för alla matbehållare, uppdelade i behållare och lock och ordnade efter storlek.

Advertisement

Lösningen för att skapa ordning är en fråga om smak och vanor, även i köket

Det finns de som föredrar skenor på stänkskyddet, de som istället väljer korgar och så vidare. Det finns inget rätt svar, det viktiga är att det skapar komfort för dig och inte får dig att slösa tid eller slösa mer kraft i den dagliga verksamheten.

Bestick tar mindre plats till exempel inuti lådor där det finns kompakta och effektiva bestickbrickor.

Advertisement

Insidan av dörrarna på vilken möbel som helst kan utrustas med lösningar, även gör-det-själv, för att hänga upp allt det du behöver.

Grytor och kastruller kan hängas som kläder, på en expanderbar stång med krokar, även inuti en väggenhet.

Advertisement

Om du har ett hörnskåp, gör det bekvämt med roterande brickor.

Under diskbänken kan du lägga tre gånger så mycket saker om du organiserar dig med korgar, krokar, lådor och så vidare.

Advertisement

Tänk väl ut hur du hänger saker på väggen: varje föremål kommer faktiskt att bli en del av inredningen, och du kommer därför att vilja ordna dem harmoniskt.

Ett kök organiserat som detta är både fint och mycket bekvämt att använda, även då det är litet!

Advertisement