Inte bara en gräsmatta: 7 alternativ för att täcka marken och skapa hisnande trädgårdar

av Hilda Maria Morgan

21 Mars 2023

Inte bara en gräsmatta: 7 alternativ för att täcka marken och skapa hisnande trädgårdar
Advertisement

En trädgård, i vårt kollektiva minne, är det gröna utrymmet där man kan tillbringa tid genom att koppla av i kontakt med naturen, men fortfarande vara i avskildhet då man är i sitt eget hem. Således, om utrymmet är tillräckligt, beslutas det ofta att odla en grön gräsmatta på en stor del av marken, kanske lämnar man någon annan del utrustad med områden för att äta eller koppla av.

Gräsmattan är därför det traditionella valet som aldrig kan bli fel, men det är också ett val som kräver mycket underhåll: den ska klippas på rätt sätt och med rätt intervall, samt vattnas – ofta ganska rikligt. Det finns dock alternativ som är lika vackra och inte alltid lika krävande vad gäller vård. Upptäck några av dem nedan.

Advertisement

Mulch

Ibland sträcker sig gräsmattan bara runt växterna som bildar en rabatt, eller till sidorna av uppfarter och andra asfalterade ytor. Så varför inte överväga att täcka marken med mulch istället? Det är organiska material, såsom vissa typer av bark, som är enhetliga på ett estetiskt plan samtidigt som de bryts ner ger de jorden nyttiga näringsämnen. Och det finns också många dekorativa alternativ, med olika material och till och med färgade sorter.

Advertisement

Grus och liknande

I mycket använda områden lyckas inte gräsmattan bli tjock som en matta, men den behöver inte nödvändigtvis täckas med stenplattor eller olika beläggningar. Du kan välja ett mellanting, som är naturligt, det vill säga att täcka marken med grus, småsten och alla alternativ som finns vad gäller krossad sten av olika slag. Beroende på typen av stenar, som kan vara mycket ljusa eller mycket mörka, och ha mycket olika former och storlekar, erhålls verkligt fantastiska och mycket eleganta landskapsarkitekturresultat.

En gräsmatta, ja, men skapad av olika växter

I allmänhet är gräset som används till gräsmattor tunna och spetsiga strån, och det finns flera mer eller mindre resistenta sorter som rekommenderas i de flesta fall. Men det finns också många andra mindre vanliga typer, som till exempel klöver, som ger liv åt riktigt vackra gräsmattor, även behagligt blommiga, när den inte klipps för ofta.

Mossa

Mossa motarbetas av många som en fiende på öppna ytor, medan den i verkligheten, där den växer lätt och spontant, är ett utmärkt alternativ till gräsmatta. Den är måttligt möjlig att gå på, mjuk och elastisk och håller fukten mycket bättre. Den sparar därför vatten, energi och pengar som i andra fall går åt till konstgödsel. Fråga bara om vilka mossor som är typiska för området där du bor, så kommer de bli riktigt vackra i trädgårdens inte alltför soliga områden.

Liriope

Det finns växter, som liriope, som vanligtvis används för kanter. De skapar som tofsar av blad som liknar band som ses året runt, även om de är tjockare från våren och framåt, och fylls med mycket vackra blompiggar i slutet av sommaren. Därför finns det inget som hindrar dig från att fylla de områden i trädgården, där du inte så ofta går, med dessa växter. Det krävs nästan aldrig något arbete med dem, och de kommer att vara vackra året runt. Det rekommenderas dock för områden som inte utsätts för långa perioder av torka eller extremt höga temperaturer.

Advertisement

Blommande buskar

En annan idé för de mindre delarna av marken, som erhållits på sidorna av asfalterade eller stenbelagda stigar och vägar och öppna ytorna, såväl som på kanterna av själva gräsmattan: man kant liva upp landskapet genom att skapa en sammansättning av växter av olika höjder, med de högsta längst bort eller i mitten, som gradvis blir kortare och kortade ju närmre de kommer den gångbara marken. Även här är det nödvändigt att fråga om de mest lämpliga för den plats där du bor och vilken typ av exponering de kommer att utsättas för under dagarna och årstiderna.

Vilda blommor

Istället för en gräsmatta, skapa en blomsteräng med blommor av alla de slag, som om det vore den mest spontana landsbygden: det är kanske det mest scenografiska valet och säkert det mest miljövänliga. Den kräver inget stort underhåll (förutom utrotning av ogräs och invasiva arter), och väljer man att så sorter som blommar olika tider på året säkerställer du skönhet för varje årstid. Det är också den bästa hjälpen vi kan ge till miljön genom att förse pollinerande insekter med allt de behöver för att överleva. Och deras överlevnad är avgörande för vår!

Skulle du vilja prova några av dessa alternativ hemma hos dig?

Advertisement