Hushållssysslor: gör du dem på rätt sätt? 6 utbredda vanor att korrigera

av Hilda Maria Morgan

28 Augusti 2023

Hushållssysslor: gör du dem på rätt sätt? 6 utbredda vanor att korrigera
Advertisement

Det finns städtips som för vissa tas för givna, men för andra är de revolutionerande: när det kommer till hushållssysslor agerar man faktiskt efter vanor, som dock inte alltid är de bästa. Ibland vet vi inte att vår metod inte är den mest effektiva, andra gånger kan den till och med vara värdelös eller skadlig. Och är vi verkligen säkra på att vi tar hand om allt vi borde? Att vi inte glömmer någonting?

Nedan följer några vanliga städvanor som bör korrigeras.

Advertisement

Träskärbrädor

Träskärbrädor

pexels.com

Det är naturligt, till och med lätt, att ta dem och lägga dem i diskhon och sedan tvätta dem med diskmedel och vatten, men först bör vi se till att ta bort smutsen som lurar i sprickorna och mellan träets fibrer. Åtminstone så mycket som möjligt. Och en användbar metod är att använda citroner, pressa bar lite av saften och gnugga med dem som svampar.

Advertisement

Damma

Damma

DusterLover29/Reddit

Dammvippor, sådana med fjädrar (äkta eller syntetiska) är fina, men de gör inget annat än att sprida damm. Och detsamma gäller torra trasor eller gamla trasor. Även de som fångar upp damm lämnar ibland övrigt att önska. Lösningen är dock enkel: fukta en mjuk trasa som en mikrofiberduk så sitter dammet kvar!

Kuddar

Kuddar

pxfuel.com

Även om vi tvättar dem och de därför verkar rena och väldoftande behöver de till slut bytas ut. Och du bör göra det ungefär vartannat eller vart tredje år. Istället bör du, när det gäller tvätt, komma ihåg att tvätta kuddar senast var 3:e eller 6:e ​​månad.

Fjärrkontroller

Fjärrkontroller

wallpaperflare.com

Ta upp fjärrkontrollen till TV:n, eller till luftkonditioneringen, stereon... Vilken du än använder ofta: du kommer att märka att det finns en ring av smuts runt knapparna. Tänk på hur ofta vi petar på dem med våra fingrar, även när de är smutsiga... Och du kommer att förstå att vi måste rengöra dem. Använd våtservetter indränkta i desinfektionsmedel, men aldrig blöta trasor som kan få in vatten i enheten.

Fönster

Fönster

Creativo

När det är dags att tvätta dem, välj en tid på dagen då solen inte träffar glaset direkt: de varma solstrålarna gör att vattnet torkar omedelbart, och det blir nästan omöjligt att undvika kvarvarande tvålmärken på fönstren!

Advertisement

Tvättmaskinen

Tvättmaskinen

candlelitjewels/Reddit

Man använder sig ofta av olika gör-det-själv-knep under tvättprogrammen för att få rena och väldoftande kläder, men vem tänker på att tvätta tvättmaskinen? det måste vi tänka på. Med jämna mellanrum behöver du alltså ta fram ättika (eller ännu hellre, väteperoxid) och lite rengöringsmedel (också diskmedel, bara en droppe) och rengör tvättmedelsfacket tills alla tvålrester är borta, tätningarna i dörren och kanske till och med filterhuset – samtidigt som du rengör filtret såklart. Och det är inte dumt att då och då köra en tom tvätt med bara lite vinäger.

Advertisement