Vik kläderna med den japanska metoden: du sparar utrymme både i garderoben och i resväskan

av Hilda Maria Morgan

26 Augusti 2023

Vik kläderna med den japanska metoden: du sparar utrymme både i garderoben och i resväskan
Advertisement

Ett stort dilemma för alla är det med resväskan: att hitta plats för allt vi vill utan att överskrida viktgränserna är alltid en utmaning. Och även att få plats med allt vi behöver på ett ordnat sätt i garderoben innebär att behöva använda sig av list och aldrig ge efter för lusten att kasta allt i en ända röra.

Det finns dock metoder som hjälper oss att förvara allt i ordning utan att behöva förstöra kläderna och dessutom ge plats åt mycket mer. En av dessa är en japansk metod som blivit känd genom sociala medier och som är värd att damma av varje gång klädberget hotar att torna upp sig.

Advertisement
Creativo/YouTube

Creativo/YouTube

Tricket är att reducera alla plagg till en rulle, som ser ut som en cylinder eller nästan en kub beroende på storlek och vilket tyg plagget är gjort av.

För att göra detta måste du placera dig vid en plan och fri yta, som ett bord eller en säng. På den lägger ditt plagg, till exempel en t-shirt. Se till att du tar bort eventuella veck genom att fördela tyget väl med händerna, så att du inte får några fula överraskningar när du tar ut t-shirten ur garderoben, lådan eller resväskan.

Ta sidokanterna på plagget och vik dem på mitten mot mitten, först den ena och sedan den andra: på så sätt får du en rektangel, utan att ärmarna sticker ut. Tricket, med vilken typ av plagg som helst, är i själva verket att ta alla utstickande delar och föra in dem mot mitten, för att alltid få en regelbunden form som en rektangel. Så om det finns en huva eller dragsko eller ärmar som sticker ut, vik in dem mot mitten genom att sprida ut tyglagren så mycket som möjligt så att det aldrig blir en för tjock rektangel i slutändan.

Vid det här laget behöver du bara börja rulla från ena änden (den kortare) till den andra, och det kommer att sluta med en mer eller mindre voluminös men ändå kompakt cylinder. Du kommer att se att om du placerar rullarna tätt ihop i en resväska eller i en låda kommer de att ge plats åt något mer. Om du däremot fyller ett större utrymme som en garderob med dessa klädkuber kan det vara praktiskt att placera dem i grupper i behållare, för att skapa bättre ordning.

Det kommer att bli en automatisk manöver som sparar dig en massa besvär!

Advertisement