Tvätta tyll: tipsen att följa för fläckfria plagg, som enkelt kan tvättas hemma

av Hilda Maria Morgan

24 Augusti 2023

Tvätta tyll: tipsen att följa för fläckfria plagg, som enkelt kan tvättas hemma
Advertisement

Eleganta gardiner, lätta och luftiga kjolar som ballerinornas, klänningar med mera: tyll används både till kläder och för att inreda hemmet, och som alla tyger som vi kommer i kontakt med kommer alltid ögonblicket då det är dags att tvätta dem. Men hur gör man i fallet med ett så ömtåligt tyg? Naturligtvis måste du vara försiktig.

Att tvätta i för höga temperaturer, eller med aggressiva produkter kan faktiskt skada våra plagg irreparabelt. Om det å ena sidan därför alltid är att föredra att tvätta tyllplagg och föremål med tyll för hand, betyder det inte att man inte ibland kan få ta hjälp av tvättmaskinen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Det första som vi behöver göra är att förstå det exakta materialet som tyllföremålet är tillverkat av:

  • Organza: det måste tvättas för hand, eller med det mildaste tvättprogrammet i tvättmaskinen på en maxtemperatur på 30°. Vrid aldrig dessa tyger för hand och stäng av centrifugeringen i tvättmaskinen.
  • Polyester: här kan vi vara lite mer avslappnade både vid för hand och i tvättmaskin, men utan att överskrida 40°.
  • Bomull: även i detta fall är det bäst att inte överstiga 40°.
  • Siden: det är lika känsligt som organza, så använd dig av kalla eller ljumma temperaturer och inga snurrande eller aggressiva manövrar för hand.

I vilket fall som helst är det tillrådligt att inte använda centrifugeringscykeln även för de mest motståndskraftiga tygerna, eller att hålla den på ett minimum, eftersom det kan slita sönder tyget eller dra i trådarna vilket förstör strukturen som gör tyllplagg så vackra.

Dessutom är det praktiskt taget aldrig nödvändigt att stryka tyll: det räcker med att hänga plaggen noggrant och låta dem ligga plant för att undvika veck. Om du verkligen vill prova, gör det alltid vid låga temperaturer och lägg ett tyg (till exempel en ren, vit bomullshandduk) mellan strykjärnet och tyllet.

När det gäller tvättmedel: du kan tillsätta bikarbonat till tvättmedel för ömtåliga plagg (som alltid är att föredra), då får du en förstärkt effekt. Vid gamla fläckar, tex på gardiner, kan du prova att bleka dem med väteperoxid genom att hälla det på fläckarna och sedan låta tyget ligga i blöt i kallt eller ljummet vatten innan tvätt. Samma sak om du använder ett milt blekmedel (även på färgad tyll). Om du däremot vill prova det klassiska blekmedlet, späd det alltid med ljummet vatten, använd dock väldigt lite och bara som en sista utväg när dina andra försök inte har haft någon effekt – men kom ihåg att du alltid kan färga gardinerna i andra färger också!

Advertisement