Använd en galge för att rengöra ugnen och gallren från fett? En genialisk och mycket effektiv metod!

av Hilda Maria Morgan

21 Augusti 2023

Använd en galge för att rengöra ugnen och gallren från fett? En genialisk och mycket effektiv metod!
Advertisement

I köket är ugnen en av de mest älskade och använda apparaterna, som varje dag tillåter oss att inte bara förbereda läckra rätter för oss och vår familj, utan också att snabbt värma upp färdiga måltider när vi inte har så mycket tid eller för att hålla de i förväg tillagade rätterna varma.

Men användningen av ugnen medför oundvikligen också behovet av att, när måltiden är färdig, rengöra ugnen och gallren från alla fläckar och matrester som kan ha täckt dem vid användning. Och ofta kan denna uppgift vara mycket svår att genomföra, även med användning av aggressiva och ofta mycket dyra kemiska rengöringsmedel.

Visste du att det finns en superenkel och väldigt snabb metod, som gör att du kan ta bort all smuts från din ugn på ett ögonblick? För att omsätta den i praktiken behöver du bara ett redskap och du hittar det i din garderob. Låt oss ta reda på hur man gör tillsammans.

Advertisement
Creativo

Creativo

Innan du börjar föreslår vi att du täcker gallren med aluminiumfolie efter varje användning, vilket skyddar dem från avlagringar av fett och smuts och kan enkelt tas bort och slängas efter användning. För den efterföljande rengöringen av gallren och plåtarna kan du tillgripa naturliga medel som, som alltid, visar sig vara de perfekta hjälpmedlen för din rengöring.

Särskilt effektivt i det här fallet är den kombinerade användningen av bikarbonat och vinäger, som du kan fördela på ytorna som ska rengöras och låta verka minst 2 timmar innan du gnuggar försiktigt med en borste (en gammal tandborste kan också fungera bra) och sköljer rikligt med vatten.

Alternativt kan du använda Marseille-tvål eller vanligt diskmedel, som du kan hälla i en sprayflaska genom att späda med vatten och spraya dem direkt på ytorna, gnugga med en borste eller tandborste.

Men hur rengör man dubbelglasen? De yttre ytorna är lätta att rengöra så att de blir som nya igen, men ofta frustreras vår ansträngning av att smutsen är kvar på deras invändiga ytor. Det är just då som vi kan gå och öppna vår garderob: låt oss ta en enkel metallgalge och forma den så att den förvandlas till ett långt och tunt redskap; slå in den i en mikrofiberduk fuktad med vatten och bikarbonat. Använd detta verktyg för att noggrant rengöra springan mellan de två glasen och upprepa sedan operationen med en ren, torr trasa.

Äntligen är din ugn helt ren och blank, som ny!

Advertisement