Tapeter: 10 underbara idéer för att revolutionera vilket rum i huset som helst

av Hilda Maria Morgan

15 Augusti 2023

Tapeter: 10 underbara idéer för att revolutionera vilket rum i huset som helst
Advertisement

Tapeter till räddningen: vem vill inte ha ett perfekt inrett hem? Och hur många av oss drömmer om och beundrar inredningsidéer om moderna och smakfulla designlösningar, som är lite ovanliga? Ibland verkar de som omöjliga mål, utom räckhåll, men det betyder inte nödvändigtvis att de är det. Vi känner vid det här laget till idén med en fondvägg, men det är inte sagt att den bara kan uppnås genom att måla väggarna eller klä in dem med särskilda och raffinerade material. Faktum är att en tapet kan vara allt som behövs.

Och om det verkar överdrivet att använda det på de största och mest synliga väggarna, oroa dig inte: tapeter passar också bra i försummade hörn, de kan helt revolutionera dem!

Advertisement

Inga fler trista och anonyma korridorer: tapeter kan förvandla dem till intressanta miljöer, speciellt när det inte finns några fönster, möbler eller något annat som livar upp dem. I så fall kan du också använda dig av tapeter med stora tryck. Valet är oändligt!

Advertisement

Ett annat utrymme som kan dra enorm nytta av användningen av tapeter är väggarna längs trappan: där finns det ofta ingen möjlighet att göra annat än att hänga bilder och foton. Men det är inte alla som gillar att göra det, och då riskerar du att då en riktigt tråkig vägg när det istället är en yta som skulle kunna hysa även de flashigaste tapeterna!

Ju större och ljusare ytan som ska täckas är, desto mer kan du gå loss i valet av stora mönster, till och med landskap som slingrar sig längs väggarna, inklusive trappans väggar.

En gång i tiden var tapeter i badrummet nästan tabu: de var gjorda av papper, de dränktes av fukt. Nu finns det dock tvättbara, eller ännu bättre sådana med vinylfinish eller i alla fall helt vattentäta. De är lika bekväma som kakel, men gör så att du kan skämma bort dig själv med färger!

Du kan verkligen släppa din fantasi och även leta efter ovanliga lösningar, så att även den mest åsidosatta vrån blir ett litet under.

Advertisement

Vet du inte vad du ska göra med väggen bakom sängen? Överväg en tapet i lugnande färger som hjälper till att skapa den mysiga atmosfären som passar rummet där vi flyr från världen.

Om du sedan runt om i huset, även i serviceområdena såsom vissa förråd, väljer en tapet med geometriska och mindre mönster, blir det en idealisk bakgrund för alla ramar!

Advertisement

Vi tänker inte så ofta på det, men tapeter kan hitta sitt perfekta utrymme även på ett kontor, särskilt om det täcker en vägg utrustad med några tunna hyllor.

Vad sägs om att rama in en del av väggen med tapeter? Det görs med de mer traditionella, med återkommande motiv, men det är ännu mer effektfullt när det är landskap eller stilleben som skapar en fantastisk trompe l'oeil.

Advertisement

Vill du förvåna? Då kan skulle du kunna överväga att använda tapet även i taket!

Tycker du om att inreda med tapeter?

Advertisement