Vitt och oktan: den fräscha och eleganta kombinationen att använda i hela huset

av Hilda Maria Morgan

17 Augusti 2023

Vitt och oktan: den fräscha och eleganta kombinationen att använda i hela huset
Advertisement

Lysande vitt och en stark, intensiv oktan: det är fantastiska nyanser för ett modernt hem, med ett fräscht och elegant utseende. Oktan, en mycket populär färg sedan flera år, på gränsen till turkos och ibland även blå, är den perfekta balansen mellan en lugnande och en optimistisk nyans.

Beroende på undertonerna, såväl som ytan som den används på (formen och förlängningen av densamma) och hur mycket naturligt ljus som träffar den under dagen, samt vilka typer av artificiellt ljus som lyser upp den på kvällen, det är en iriserande färg som gör att den fungerar överallt. I kombination med vitt undviks en alltför dyster aspekt av miljöerna, och istället frammanas en klar och ljus himmel omedelbart, eller kanske det drömska vattnet från Medelhavet.

Advertisement

Det är en färg som används för fondväggar: oavsett om det är bakom soffan i vardagsrummet, bakom sängen i sovrummet, eller på kökets stänkskydd eller en del av badrumsväggarna... Den hittar sin plats var som helst, särskilt när den är inramad med vitt. Tillsammans skapar de en bakgrund för många olika paletter, från de mjukaste till de mest färgstarka.

Advertisement

Om du inte vill använda oktan på väggar eller golv är det ändå en utmärkt kombination för inredningselement: det kan handla om prydnadskuddar och gardiner i vardagsrummet, men också olika vaser och tillbehör som ger en känsla av en sofistikerad färg till neutrala miljöer .

Vi nämnde färgpaletter: oktan och vitt kombineras faktiskt fint med många färger. De passar med alla nyanser av gult, även senap. Men även de mer intensiva nyanserna som går över till orange. Och dessutom, var uppmärksam på om du stöter på idéer online eller i någon möbelaffär: det är också en idealisk bakgrund för grönskan hos alla dina växter!

En prålig färg utan att vara överdriven, i en ljus miljö blir oktan nyansen som gör att alla föremål sticker ut, liksom ytterdörren!

Att välja det till golvkaklet eller stänkskyddet i ett kök (även ett mycket litet) dominerat av vitt, det krävs inte mycket för att det ska bli medelpunkten och skapa en exotisk och ljus atmosfär i rummet. Samma kombination skulle kanske också vara fin i ett badrum, med duschutrymmet täckt med kakel lika livligt som golvets.

Advertisement

Och om golvlisterna och fönsterbågarna är vita är oktan en perfekt kombination, i ännu högre grad med trägolv (ljust, ofta, men inte sällan också rött!).

Gillar du denna mångsidiga kombination av färger?

Advertisement