Har du någonsin satt tandkräm på en sax? Det tar bara några minuter för att uppnå ett utmärkt resultat

av Hilda Maria Morgan

10 Augusti 2023

Har du någonsin satt tandkräm på en sax? Det tar bara några minuter för att uppnå ett utmärkt resultat
Advertisement

Har du någonsin köpt en ny sax och upptäckt första gången du använder den att den inte klipper? Eller så kanske du har använt saxen så länge att bladen slitits så pass att de inte längre är effektiva. Det finns många anledningar till att saxar inte klipper perfekt: dålig vässning, smuts, damm, rost, felaktig förvaring eller vanligt slitage.

Även om korrekt underhåll av din sax, med regelbunden rengöring med mild tvål och vatten, omedelbar borttagning av smuts efter användning och förvaring på en sval och torr plats, kan bidra till att öka livslängden på en sax, så krävs ändå ibland ingrepp. Att vässa denna produkt är mycket komplicerat och kräver ingripande av en professionell, men om du funderar på att byta ut din sax, kan du innan du kastar den i papperskorgen prova ett enkelt knep som rekommenderas av experterna.

Advertisement
Creativo

Creativo

När bladen på din sax inte längre är helt vass rekommenderar experter att du applicerar tandkräm på den. Det stämmer, du har förstått rätt: den rengöringspasta som garanterar oss korrekt munhygien varje dag är användbar för att göra vår sax funktionell och effektiv igen.

Du kan omsätta detta trick i praktiken genom att helt enkelt fördela tandkrämen på bladen med hjälp av en servett. Förbered sedan en lösning av vinäger och bordssalt, häll det på saxen och gnugga försiktigt så att de tre ingredienserna blandas. Denna lösning tar effektivt bort oxidationsbarriären som byggs upp med tiden på saxens blad, samtidigt som den får bort smutsen. Avsluta operationen med att skölja noggrant med rent, varmt vatten och torka helt för att förhindra rostbildning.

På så sätt blir din sax vass och effektiv igen och du kan fortsätta använda den till dina projekt. Du kan utföra denna operation ganska ofta, även en gång i veckan, beroende på hur du använder din sax. Dessa ingredienser är i själva verket naturliga och ofarliga och kommer inte att skada saxen.

Advertisement