Bli av med kalken snabbt och enkelt med ljustricket

av Hilda Maria Morgan

02 Augusti 2023

Bli av med kalken snabbt och enkelt med ljustricket
Advertisement

Kalk på badrums- och kökskranar är ett problem som vi alla har haft att göra med; förr eller senare med den kontinuerliga avsättningen och efterföljande avdunstningen av vattenytan av våra kranar bildas dessa fula vita eller gulaktiga fläckar, som inte bara ser fula ut, utan också kan äventyra funktionaliteten hos duschar och handfat.

Kalkavlagringar orsakas av närvaron av kalcium- och magnesiumsalter i vattnet, som med användning av kranarna tenderar att hamna just där, vilket gör att de förr eller senare inte fungerar. Tvålrester och rengöringsprodukter bidrar också till att dessa avlagringar, som blandar sig med dessa salter, snabbt gör beläggningarna värre. Denna process går desto snabbare ju hårdare vattnet är, men som redan nämnts bildas det kalk i alla hem, även de renaste.

Det finns många produkter på marknaden för att ta bort kalk, liksom många naturliga medel som kan göra det möjligt för oss att lösa problemet på ett ekonomiskt, snabbt och ekologiskt sätt. Det finns dock en gammal metod som du kanske inte kände till ännu, som kan visa sig vara den mest effektiva för att lösa detta problem, vi förklarar den här nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

Det finns många lösningar som du kan använda för att undvika kalkfläckar på kranarna och den första är en förebyggande åtgärd: användningen av filter och vattenavhärdare för våra kranar kan faktiskt minska mängden salter som finns i vattnet samtidigt som den minimerar kalkavlagringarna. När du städar kan du också ta hjälp av produkter från skafferiet som är kända för sin avkalkningsverkan som vinäger och citron. Vid mycket rejäla beläggningar kan du förbereda en blandning av vinäger och bikarbonat som, lämnad för att verka på din kran i några timmar, kommer att göra den glänsande igen så som den brukade vara. Det finns också en mycket gammal metod, som upptäcktes av en slump men som är extremt effektiv för att eliminera kalksten.

Men vad innebär egentligen denna avkalkningsmetod?

För att omsätta metoden i praktiken är allt du behöver göra att skaffa ett vitt oparfymerat ljus. Tänd ljuset och låt det brinna i några minuter tills stearinet har smält. Släck sedan ljuset och låt det svalna, men utan att vänta på att stearinet ska stelna helt. Gnid ljuset över hela kranens yta för att skapa ett skyddande lager, det skapar en genomskinlig film när det torkar. Detta stearinskydd kommer inte bara att förhindra kalkavlagringar på kranarna, utan kommer också att göra det lättare för dig att rengöra kranarna genom att påskynda och underlätta borttagningen av smuts och rester.

Advertisement