Kämpa mot ett av de jobbigaste ogräsen någonsin: Phytolacca americana

av Hilda Maria Morgan

08 Juni 2023

Kämpa mot ett av de jobbigaste ogräsen någonsin: Phytolacca americana
Advertisement

Alla som bara har en liten trädgård att sköta vet att man behöver arbeta konstant för att begränsa tillväxten av vissa typer av ogräs. Det skulle ta lång tid och vara komplicerat att diskutera vad vi anser vara ogräs och vad vi tycker om att se i våra gröna hörn, och visst finns det många växter som anses vara ogräs trots att de inte förtjänar ett så negativt rykte. Samtidigt finns det vissa arter som gör att vi blir som intoleranta mot dem då vi kämpar för att hålla trädgården snygg och harmonisk.

Det handlar om de växter som växer ständigt och överallt, som utvecklar starka rötter på mycket kort tid och inom ett år blir mycket svåra att ta bort. Det är de växter som man alltid behöver vara vaksam på, till exempel Phytolacca americana, som kallas för massor av olika namn i många delar av världen.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Vi vill inte demonisera någon växt, även om det är obestridligt att just denna vet hur man tar marken i besittning även när det finns väldigt lite mark tillgängligt, och det är riktigt svårt att ta bort den på kort tid.

Anledningen? Det går mycket snabbt för den att utveckla ett extremt robust rotsystem, med djupt penetrerande pålrötter. Den producerar vita blommor och klasar av svarta frukter som sprider sig överallt och kan odla plantor mitt i gräsmattor, rabatter, o-odlad mark och till och med i sprickorna på stenlagda områden. Om du skulle försöka dra upp en liten planta från marken, skulle du se att den redan från de första veckorna har rötter som är mycket längre än förväntat, särskilt när man betraktar den i proportion till storleken på den synliga delen ovan jord.

Advertisement

Hur man blir av med Phytolacca

Hur man blir av med Phytolacca

Wikimedia Commons

Allt handlar om tajming: det är bäst att agera så fort du inser att en ny planta håller på att gro, vilket händer särskilt på våren, men också under sommaren.

Hur? Ogräsrensning för hand är den bästa lösningen. Dessa växter har stora stjälkar som är lätta att greppa vid basen. De saknar också taggar eller stickande delar, så det räcker med att använda handskar och placera sig precis ovanför plantan och dra uppåt utan att rycka.

Varför ska du inte rycka? De breda, släta stjälkarna går lätt av. Rötterna är starka och envisa men stjälkarna kan tvärtom lätt gå av. Det viktiga är dock att ta bort alla rötter, just för att plantan alltid lyckas skapa många skott som dyker upp från de rotsystem som blir kvar i jorden.

Jerzy Opioła/Wikimedia commons

Jerzy Opioła/Wikimedia commons

Och om plantan är för stor och du inte kan dra ut rötterna? I så fall är det lämpligt att utrusta sig med mycket motståndskraftiga hackor eller spadar och försöka ta bort så mycket av roten som möjligt som finns kvar i marken. Ibland innebär det att man behöver göra stora hål och kämpa lite. Men om du redan har lyckats ta bort en tredjedel av rötterna strax under markytan, så har du bromsat växtens återkomst kraftigt och försvagat den en del.

När förekomsten är riklig eller kommer tillbaka över tiden måste man ta hänsyn till att det kanske kommer att behövas fler ingrepp, även om ett par år, innan man kan lyckas eliminera de mer robusta växterna.

Och herbiciderna?

Och herbiciderna?

Creativo

Dessa växter lyckas ofta växa bredvid dem vi skulle vilja ha kvar, vilket hindrar oss från att använda herbicider: vi skulle behöva effektiva sådana, som inte skulle kunna sprida sig till de omgivande växterna också.

Tyvärr fungerar inte gör-det-själv-alternativ som vinäger, salt och liknande heller. Dessa medlen kan torka ut luftdelen, men påverkar inte rotsystemet.

Kort sagt, det finns bara ett sätt: att arbeta för hand, dra upp rötterna och gräva runt rötterna för att kunna dra ut dem helt. Men med tanke på att växten också når ansenliga dimensioner, och att den på olika håll i södra Europa har introducerats som prydnadsväxt... så skulle det kunna vara ett alternativ att behålla den för skönhetens skull!

Advertisement