Beskäring av blåregn: hur och när man ska ingripa för att stärka växten

av Hilda Maria Morgan

30 Juni 2023

Beskäring av blåregn: hur och när man ska ingripa för att stärka växten
Advertisement

Vattenfallet av blå, lila och vita blommor som ett blåregn ger varje vår är alltid en magisk syn. Det är en mycket robust och motståndskraftig art, som växer snabbt och frodigt, till den grad att dess tillväxt ofta måste begränsas.

Om blåregnen fick klättra som de ville för att täcka enorma pergolor, eller klättra upp för hela fasader av byggnader skulle beskärningen kunna vara mycket minimal. Men vanligtvis har man inte allt detta utrymme tillgängligt och därför blir ett omfattande ingrepp nödvändigt. Egentligen två, eftersom beskärning av blåregn kan göras två gånger om året. Läs vidare för att få veta mer.

 

Advertisement
sadfaceclub/Reddit

sadfaceclub/Reddit

  • I slutet av vintern: mellan februari och mars, eller – under år då kylan håller i – när det inte längre finns någon risk för nattfrost.
  • sommaren: mellan juli och augusti.

Den huvudsakliga beskärningen är den som sker i slutet av vintern, då kan vi ingripa på ett lite mer massivt sätt för att ta bort allt som stjäl styrka från huvudväxten. I denna mening behöver man beskära för att:

  • Ta bort de torra delarna eller alla delar som skadats av dåligt väder eller andra liknande händelser;
  • Ta bort rotskotten, d.v.s. de flexibla grenarna (som växer väldigt snabbt!) som växer direkt från basen av huvudstammen.
  • Tunna ut de delar där grenarna har flätats samman för mycket med varandra så att knopparna då kan ta emot ljus, och blommor, blad och nya grenar kan växa friare;
  • Forma till kronan.

På sommaren görs däremot sommarbeskärning, det vill säga en typ av beskärning som innebär ett minimalt ingrepp på växtens nyaste grenar.

Kom vid båda tillfällena ihåg att styra grenarna, speciellt de nya och flexibla, så att de följer den väg du tänkt ut för dem. På så sätt slipper du skapa en härva som blir svår att hantera med åren, och varje beskärning kommer att bli allt lättare.

Försiktighetsåtgärder som inte bör glömmas bort

När du skär någon del av en växt (även när du plockar blommorna för att sätta dem i en vas) måste du se till att du använder redskap med perfekt vassa blad. Och att de bladen också desinficeras, för att undvika att orsaka sjukdomar på växten. Med ett exemplar av blåregn behöver du skärmaskiner, kanske till och med teleskopiska beskäringsredskap och sekatörer: underhållet och förberedelserna av dessa redskap är avgörande för att beskära framgångsrikt.

Lycka till!

Advertisement