För pelargoner som alltid blommar, dra fördel av två enkla medel utan kostnad

av Hilda Maria Morgan

20 Juli 2023

För pelargoner som alltid blommar, dra fördel av två enkla medel utan kostnad
Advertisement

Få växter gör ett stort intryck som de färgglada pelargonerna som trängs på balkonger och fönsterbrädor från vår till hela sommaren. De vi ser oftast är de så kallade hästskopelargonerna.

Varför är de så framgångsrika? För att det är växter som behöver lite skötsel, allt som allt, och som alltid har ett fantastiskt estetiskt resultat: vi gillar att se de där blomkuddarna som lyser upp hem och trädgårdar, och trots allt vill de bara ha rätt mängd ljus och vatten. Men är det verkligen allt? I verkligheten finns det också en annan hemlighet som hjälper till att alltid ha vackra och blommande pelargoner. Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

När det gäller bevattning: överdriv aldrig, utan kontrollera ständigt. Du kommer snart att förstå hur ofta du behöver vattna din pelargon under årets olika faser.

Den gyllene regeln som gäller även för pelargoner är att vattna rikligt först när jorden har torkat helt. Beroende på klimat och tid på året blir det att du vattnar oftare på sommaren, ungefär två till tre gånger i veckan och mindre på vintern. För att förstå om jorden är torr, stick in ett finger för att känna om jorden kanske fortfarande är fuktig under ytskiktet cirka fem centimeter ner. Om jorden är fuktig, vänta ytterligare en dag eller två innan du kontrollerar igen. Pelargoner är växter som inte tål rotröta, det kan ofta orsakar deras död.

Den andra hemligheten är borttagningen av torra blommor och grenar vilket stimulerar växten att producera nya. Så fort du ser att det finns torkade blommor eller blad, försök försiktigt att skala bort dem med händerna. Hos vissa arter kan de göra mer motstånd, och i liknande fall är det alltid nödvändigt att agera med välslipade och steriliserade saxar, för att ge ett rent snitt utan riva.

Observera: denna operation är inte likvärdig med beskärning, som istället måste göras i slutet av sommaren (eller ibland senare) för att hjälpa plantan att växa på ett harmoniskt och balanserat sätt.

Dessa två små tips kommer göra mycket för dina pelargonväxters välmående!

Advertisement