Ett mörkt sovrum är inte ett tabu, tvärtom: ta reda på hur man gör det till en fristad för vila

av Hilda Maria Morgan

22 Juli 2023

Ett mörkt sovrum är inte ett tabu, tvärtom: ta reda på hur man gör det till en fristad för vila
Advertisement

Vissa klichéer kan upplösas för att istället upptäcka en värld av fördelar: så är fallet med en inredning i mörka toner, som skapar en mörk miljö. Detta anses vanligtvis vara ett av de största inredningsmisstagen, men det är faktiskt ett alternativ som blir till och med fördelaktigt i ett särskilt rum i huset: sovrummet. Därför är idén att välja mörkbruna, djupblå eller till och med outgrundliga nyanser av gråt och svart inte längre tabu, utan något som görs med klokhet.

Från väggarna, till golven, till sängkläder och inredning: en mörktonad palett kan användas i sovrummet och, med vederbörlig omsorg, kommer den att skapa en perfekt miljö att förena med en verkligt återställande sömn, utan att för det få dig att känna dig hopklämd av mörkret under dagen.

Advertisement

Använd rätt gardiner

Använd rätt gardiner

secretlinenstore.com

  • Gardiner som stänger ute solen. De är mer än tillräckligt för att sovrummet inte ska behöva ta emot det första ljuset i gryningen eller de sista solstrålarna vid solnedgången, på så vis kan inredningen också vara ljusare. I andra fall, särskilt i varma områden, kan dock de gardiner som är allt annat än lätta skapa en miljö med en kvävande temperatur på sommaren, och därför är det bättre att hitta enkla skuggardiner och kanske lägga till andra lösningar.
  • Variera typerna av gardiner: du kan lägga till en kappa längst upp, eller tyngre gardiner på sidorna men lättare i mitten, för att blockera ljusets skarpa kanter på morgonen och på kvällen, men för att inte hindra luftcirkulationen om du vill hålla fönstren öppna på natten, och som inte heller blockerar för mycket ljus under dagen.
  • Romerska persienner, ett annat alternativ som hjälper till att filtrera ljus, speciellt om de är fodrade med ett tjockt mörkläggningstyg.
  • Motoriserade och tidsstyrda persienner: ett tillägg som gör skillnaden. Tänk dig att du har valt tunga gardiner för att mörklägga rummet, men sedan är allt så mörkt att du inte kommer ihåg att gå upp i tid. Och väckarklockan innebär en morgonchock som man kanske kunde undvika för att inte behöva vakna med dåligt humör. Lösningen är att ställa in timers på motoriserade gardiner, så att de öppnas lite före den tidpunkt då man absolut måste gå upp ur sängen, och så kommer det naturliga ljuset som invaderar det mörka rummet att göra sitt jobb, så som det har varit i århundraden för oss människors biologiska cykel.
Advertisement

Färgerna

  • Mörka färger absorberar ljus, ljusa färger reflekterar det, så i en naturligt mycket ljus miljö blir det användbart att minska det utspridda ljuset under vilotimmarna, alltså grönt ljus för blått, brunt, antracitgrå, mörkgrönt. Det finns sensationella idéer online för att hitta en stil du gillar, även med dessa mindre vanliga färgpaletter.
  • Helt svart. Ett alternativ för den som verkligen vill vara vågad och som fungerar i större rum där det i alla fall kommer in mycket naturligt ljus under dagen, annars vore det riktigt tryckande.
  • Mörka fönster och gardiner: fönsterbågar och draperier (vilken typ du än väljer), om de är mörka reflekterar mindre ljus och bidrar till att skapa den vilsamma atmosfär du vill ha.
  • Taket bör också målas i en mörk färg, för att inte "störa" med reflekterat ljus. Men när väggar, golv och tak är i samma färg, och kanske till och med möblerna och gardinerna, kan du välja kompletterande ljusare toner (men inte vita) för lakanen och för lite dekorationer på väggarna.

Det känns inte så konstigt att tänka sig ett mörkt sovrum eller hur?

Advertisement