Rengöring av fläkten: knepen för att ta bort damm och smuts utan att behöva ta isär dem

av Hilda Maria Morgan

17 Juli 2023

Rengöring av fläkten: knepen för att ta bort damm och smuts utan att behöva ta isär dem
Advertisement

Ibland finns det inget som en luften från en fläkt för att göra temperaturen uthärdlig under de varmaste och fuktigaste dagarna, och det är ofta ett bättre alternativ framför luftkonditionering för att undvika skadliga temperatursvängningar och även för att spara lite på räkningen. Man måste dock se till att underhålla dessa apparater ordentligt då de används konstant i veckor eller månader, men sedan nästan alltid ligger bortglömda i något hörn eller i någon garderob i huset under resten av året.

Under den tiden fylls de av damm, spindelväv, kanske till och med hår från husdjuren. Och om miljön är fuktig skapar smutsen lätt en beläggning som är svår att få bort. Dessutom har de ofta galler med utrymmen som är för små för att enkelt kunna sticka in trasor eller andra rengöringsredskap, och om det är små modeller är det nästan omöjligt att öppna och demontera dem.

Så hur kan man rengöra dem? Det finns flera metoder som vi kan använda oss av för att få bort smuts från fläktarna även utan att behöva ta isär dem.

Advertisement
shanianickel/Reddit

shanianickel/Reddit

Faktum är att även om det alltid är att föredra att göra en grundlig rengöring innan man börjar använda dem, och i så fall är det tillrådligt att demontera de olika delarna för att rengöra och desinficera så mycket som möjligt, så fungerar inte alltid detta sätt för vissa fläktar på grund av sättet de är byggda på. Dessutom, om det blir nödvändigt att göra en veckovis underhållsrengöring, har vi absolut inte tid att börja plocka isär allt varje gång.

Men oroa dig inte: vi kommer inte behöva andas damm och hundhår. Faktum är att vi kan lita på några effektiva metoder, som de som anges nedan.

Om smutsen verkar väldigt torr, utan klibbiga avlagringar eller liknande, finns det ett riktigt enkelt sätt: om du har en bladblåsare för att samla löv behöver du bara ta ut fläkten och köra bladblåsaren så att du riktar luftstrålen mot fläkten och blåser bort all smuts. Om den är tillräckligt kraftfull borde du inte behöva göra något annat.

Om du inte har det här verktyget till ditt förfogande kan du fortfarande enkelt rengöra fläkten hemma med hjälp av en burk med tryckluft. De är lätta att hitta online och i gör-det-själv-butiker eller ibland elektronikbutiker. Koppla bort fläkten från strömförsörjningen och rikta sedan helt enkelt munstycket på burken med tryckluft mot de olika delarna av fläkten för att kunna lossa och trycka bort all smuts, även den mest envisa.

En mindre effektiv metod, men som ändå kan hjälpa till, är att använda en hårtork: luftstrålen är mindre koncentrerad och kraftfull, men tar ändå bort det mesta av smutsen.

Om du istället måste arbeta inomhus är det bäst att placera en lätt fuktad trasa (även en disktrasa eller gammal handduk) på baksidan av fläkten, så att all smuts som du blåser bort med luften fångas upp av den och börjar cirkulera runt i rummet.

Är du redo att andas ren luft igen?

Advertisement