Naturliga gödselmedel med återvunnet material: receptet med äggskal

av Hilda Maria Morgan

14 Juli 2023

Naturliga gödselmedel med återvunnet material: receptet med äggskal
Advertisement

Det har varit allmänt känt sedan en tid tillbaka att kemiska gödningsmedel är skadliga för miljön och för människor; de är rika på kvävehaltiga föreningar, fosfor, nitrater och kalium, i själva verket kan dessa gödselmedel förorena luften, marken och grundvattnet, vilket äventyrar hela ekosystemets hälsa.

Just därför återgår många sektorer idag till det förflutnas metoder, som är mer naturliga och respekterar miljön. Även inom trädgårdsskötsel finns det många effektiva och naturliga alternativ för skötsel och underhåll av våra växter, som gör att vi kan undvika användningen av skadliga industriella kemiska gödningsmedel och herbicider.

Men fördelarna med naturliga metoder slutar inte där: i själva verket tillåter de oss också att spara pengar tack vare användningen av dagliga råvaror och återvunnet material.

Nedan beskriver vi receptet på ett naturligt gödningsmedel baserat på äggskal.

Pixabay

Pixabay

Äggskal är naturligt rika på kalcium, en viktig mineral för en sund tillväxt av våra växter, och är ett utmärkt naturligt återvunnet gödningsmedel som kan användas i stället för syntetiska gödselmedel. Om du har en kompost hemma kan du helt enkelt lägga till äggskal i din trädgårdskompost, för att berika jorden i krukor, rabatter och grönsaksträdgårdar, men om du föredrar det kan du också förbereda ett flytande gödsel att ge till växterna tillsammans med bevattningsvattnet.

För att förbereda ett utmärkt gödningsmedel för dina växter behöver du två enkla ingredienser:

  • äggskal
  • osaltat grönsaksvatten

Tillred detta gödselmedel genom att helt enkelt bryta äggskalen och låta dem dra i grönsakernas fortfarande varma kokvatten. Vänta tills det svalnat och efter några timmar, häll helt enkelt vattnet i vattenkanna och använd det för att vattna dina krukväxter eller i trädgården.

Denna lösning är mycket rik på mineraler och gör dig inte bara så att du får mindre avfallsprodukter från dina måltider, utan kommer också att berika jorden och mata dina växter med alla de näringsämnen som behövs för att göra deras tillväxt frodig. Kom ihåg att du bara kan använda kokvattnet om det inte är saltat, eftersom salt annars kan skada dina grödor, då det är ett naturligt ogräsmedel.

Från och med nu kommer det att bli ett riktigt grönt drag att ta hand om dina växter!

Advertisement