Så här odlar man kanel, en exotisk växt med en berusande doft

av Titti Carlberg

12 Mars 2022

Så här odlar man kanel, en exotisk växt med en berusande doft
Advertisement

Kanel är en av de mest älskade och utbredda kryddorna i världen. Vi finner den redo att köpas i pulverform eller stänger som ser ut som rullade bruna ark. Det är i själva verket barken på kanelträdet eller Cinnamomum verum, ett vintergrönt träd från familjen Lauraceae som har sitt ursprung på Sri Lanka, tidigare kallad Ceylon. Ett av de andra namnen på kanelträdet är faktiskt Ceylon Cinnamon.

Redan på 1700-talet spreds den till tropiska och subtropiska nivåer, särskilt i Sydostasien. Dess naturliga livsmiljö är därför fuktiga och varma områden, det är därför odling hemma i en annan del av världen kräver en hel del uppmärksamhet.

Advertisement
Commons Wikimedia, Pixnio

Commons Wikimedia, Pixnio

  • Exponering: detta är en växt som älskar soliga platser men som inte gillar att utsättas för direkt solljus. Den måste också vara skyddad från kraftiga vindbyar.
  • Klimat: den behöver en medelhög temperatur och en konstant fuktig atmosfär. Av denna anledning, på vintern, bör växter som odlas i kruka stå i skydd hemma eller i ett växthus om klimatet inte är för hårt. Under de första levnadsåren måste växter som odlas i tempererade områden och med växlande klimat och årstider alltid hållas inomhus, eventuellt flytta ut dem under de varmaste perioderna.
  • Jord: de ska planteras i en lös jord som dränerar väl, men också rik på näringsämnen och organiska ämnen. Så du behöver blanda universaljord med humus eller en kompost av bra kvalitet. 
  • Bevattning: även om den i dess naturliga livsmiljö inte behövs vattnas regelbundet, gör odling i kruka det nödvändigt att vattna rikligt varje gång jorden är torr, oftare under de varma perioderna på året och mer sällan de andra. 
  • Förökning: Det enklaste, men samtidigt det som kräver mer tid är genom frö. Kanelträdets frön gror lätt och den idealiska tiden är i början på våren. Det är dock möjligt att föröka med sticklingar, vilket får de avskurna grenarna att rota.
  • Skörd: om du tänker samla barken på stammen, när plantan når två års ålder kan den beskäras (förutom den apikala delen); men det går bra att samla barken från grenarna. Den del som konsumeras är den inre, som separeras från det yttre lagret efter att ha torkat, och krullat sig naturligt i den form som vi känner till.

Skulle du vilja odla kanel hemma?

Advertisement