Pressade blommor: följ dessa enkla tips för att behålla dina favoritblommor länge

av Hilda Maria Morgan

14 Januari 2023

Pressade blommor: följ dessa enkla tips för att behålla dina favoritblommor länge
Advertisement

En bukett blommor, buketten till ett viktigt tillfälle, ibland bara en liten blomma från ängen som dock påminner oss om ett speciellt ögonblick: det finns många snittblommor som pryder våra hem varje dag och som vi önskar kunde vara för evigt eller nästan. Att torka dem är det första alternativet vi tänker på, men torkade blommor tappar ofta livfullheten i sina färger och blir väldigt ömtåliga, så pass att de går sönder vid minsta luftrörelse.

Så vad kan vi göra om vi vill bevara ett speciellt blomminne? Det finns en teknik som enkelt kan implementeras även med vanliga föremål som garanterar en lång livslängd för våra blommors skönhet och tillåter deras användning för konstnärliga sammansättningar: pressning. Låt oss tillsammans ta reda på hur man gör detta hemma.

1. Vilka blommor man kan använda

Alla blommor är inte lämpliga för pressning: i själva verket måste vissa grundläggande faktorer som friskhet eller fuktighet beaktas när du väljer. Det är därför bäst att välja snittblommor som fortfarande är färska, var noga med att ta bort alla delar som redan är vissna. Om vi ​​plockar ägnsblommor så är blommor på gränsen till att blomma eller på toppen av blomningen att föredra och det är bäst att plocka dem sent på förmiddagen, när nattens dagg har torkat.

De enklaste blommorna att pressa är naturligt platta som prästkragar, violer eller löv, medan om du väljer blommor med tydlig ståndare, se till att ta bort dem för att förhindra att deras pollen lämnar fläckar. Tjocka blommor som rosor eller nejlikor tar längre tid att pressa ordentligt.

Advertisement

2. Material

Ett fåtal lättillgängliga material behövs för pressning: tidningspapper och hushållspapper, kopieringspapper, obehandlat silkespapper, tunn kartong eller något annat material som gynnar upptagningen av fukten. När det gäller redskapen som ska användas som pressar kan specifika pressar i trä köpas, men hemmagjorda pressar kan också skapas utan kostnad.

3. Mikrovågsugnspressning

3. Mikrovågsugnspressning

HGTV Handmade/YouTube

Mikrovågsugnspressning gör att du får fantastiska resultat på kort tid, även om den höga värmen kan göra kronbladen bruna. För att undvika detta besvär, värm lite i taget, inte mer än 30-60 sekunder, och alternera kylningsfaserna. Om du till exempel måste pressa flera serier av blommor kan du varva dem i uppvärmningen för att ge dem tid att svalna mellan de olika faserna.

Det finns specifika pressar för att göra mikrovågsugnspressning, men du kan enkelt göra din egen hemma. Om du har kakelplattor kan du lägga blommorna mellan två bitar hushållspapper, lägga en bit kartong på varje sida och slutligen sätta in allt mellan två plattor som du håller ihop med två gummiband. Om du inte har kakel finns det en ännu enklare metod: lägg in blommorna i två bitar hushållspapper och lägg dem direkt på glasplattan i mikron, lägg en keramisk ugnsform ovanpå. Ställ in mikrovågsugnen på högsta värmen och börja med en minuts uppvärmning. Kontrollera efter varje gång och kör 30 sekunder åt gången tills blommorna är platta och torra vid beröring.

4. Pressa med strykjärn

Denna metod är också ganska snabb. Förbered blommorna genom att lägga dem på två bitar hushållspapper och platta till dem under en tung bok. Ta sedan strykjärnet, som måste värmas till lägsta temperatur utan vatten för att undvika avlagring av fukt på blommorna. Tryck sedan järnet mot hushållspappret i 10-15 sekunder, låt det sedan svalna lika länge och upprepa operationen. Kontrollera regelbundet graden av torkning av blommorna. Operationen avslutas när blommorna känns platta och torra vid beröring.

5. Pressa med en bok

Att pressa i en bok är den mest klassiska av hemmetoden: vem av oss har aldrig bevarat en blomma eller ett blad eller kanske en fyrklöver mellan sidorna av en bok? Detta är kanske den enklaste tekniken, men definitivt den längsta, i själva verket kommer det att ta två eller tre veckor för fullständig torkning. Det finns två sätt att gå till väga med denna teknik. I båda fallen, kontrollera skicket på dina blommor efter en vecka och fortsätt med veckokontroller.

1.       Det enklaste är att helt enkelt sätta in blommorna direkt mellan sidorna i en bok och låta den vila på en yta under en vikt som en tegelsten eller ett mycket tungt pynt eller en hög med andra böcker.

2.       Den andra metoden består av att lägga in blommorna i mellan bladen av tidning eller mellan vanliga papper eller till och med i hushållspapper eller silkespapper innan de placeras mellan sidorna i en bok. Även i detta fall måste du lämna boken under en vikt, men kom ihåg att byta ut det absorberande papperet om det är mycket blött eller skadat.

Vilken metod föredrar du för pressning? Har du redan bestämt vad du ska göra med dina pressade blommor?

Advertisement