13 trädgårdsdekorationsprojekt med grenar och stammar som kan ge dig inspiration

av Titti Carlberg

01 Maj 2024

Advertisement

Att inreda en trädgård innebär inte bara att välja växter och möbler utan, om man vill, även lägga till egna, med en touch av kreativitet. I själva verket kan grenar och stammar användas för att skapa alla möjliga sorters strukturer: vissa för att användas som möbler, andra för att stödja växter, ytterligare andra för att dekorera på ett unikt sätt och för att göra sitt grönområde mer fascinerande. Här är några idéer att hämta inspiration ifrån.

Advertisement

1. En stol av grenar

pentydeval.tumblr.com

I det här fallet används grenar till en skulptur som kanske till och med kan bära en lätt vikt: den är formad som en av de där klassiska smidestolarna, och med en matta av mossa som stolsdyna! Snygg i sig, men också som stöd åt en blomkruka!

Advertisement

2. En användbar yta och helt naturlig

thimbledoodle/Blogspot

Av grenar i gott skick, fortfarande robusta, kan du skapa ett sådant här bord, som till och med har en hylla under: ytterligare en användbar stödpunkt för redskap och krukväxter!

3. Spaljé i alla storlekar

ellenogden.com

Det finns många klätterväxter som behöver tillräckligt stöd för att kunna växa i all sin skönhet, men även andra - såväl som vissa rosor - som kan stödjas för att inte förbli lämnade till vindarnas onåd och dessutom ha en snygg och enkel form att hantera. Om vi bygger spaljén med starka grenar, eller kanske med bambukäppar, kan den få den storlek och form som vi önskar.

4. Skydda plantorna under tillväxten

gardengatemagazine.com

Med de mer flexibla grenarna är det möjligt att skapa burar som håller vissa skadedjur, och även våra husdjur, borta från de unga plantorna

5. Skräddarsydd pergola

joannamrobertson.wordpress.com

Alla som har förmågan att bygga med trä kan välja rejäla stockar för att montera skydd, pergola och liknande: det kommer att kännas helt fantastiskt att gå eller sitta och äta under ett handgjort grönt tak!

Advertisement

6. ...för alla behov!

gardenvisit.com

En liknande idé, med väggarna täckta av en grönskande filt, den skapar ett skuggigt och kanste till och med doftande utrymme!

7. Fantasifulla skulpturer

ignant.com

Vem har sagt att skapelser bara måste vara användbara? De kan faktiskt också ha ett rent konstnärligt och dekorativt värde, för att fylla våra trädgårdvärldar med fynd att upptäcka.

En ledtråd? Dessa bågar och cirklar, skulpturer med mystisk charm skapade av konstnären Spencer Byles under hans ettåriga vistelse i de Maritima Alperna i Frankrike.

Advertisement

8. En fågelholk

sherwoodcreations.blogspot.co.uk

Att erbjuda skydd åt småfåglar är ett sätt att locka nyttiga djur till ekosystemet, och en holk som denna är också väldigt dekorativ!

Skulpturer med flexibla skott

tulleandchantilly.com

Låt oss säga att vi har ryckt upp några klättrare med långa och flexibla grenar: innan vi kastar dem kan vi göra en skulptur av dem som dessa hängande kransar, blandade med ormbunksblad!

Advertisement

10. Naturliga konstverk

Pinterest

Tallrikar runt en trädstam, som får oss att tänka på ett köksställ med flera hyllor! Några välanpassade kvistar och inget mer. Men med lite tur kan du till och med odla mossa på dem, eller helt enkelt bara placera den ovanpå och dekorera med blommor för en ovanlig dekoration vid något evenemang!

11. En färgrik idé

Pinterest

Har du aldrig tänkt på att trädstockar kan förvandlas till gigantiska färgpennor?

Advertisement

12. Ett oväntat element

Pinterest

Och har det någonsin fallit dig in att utrymmet mellan två angränsande trädstammar kan fyllas med flamröda ränder? En färgstark dekoration som skulle ge en oväntad touch till vilken trädgård som helst!

13. Ett fräscht och helt naturligt tält

@what_a_view_cottage/Instagram

Det finns klätterväxter med ömtåliga stjälkar, täckta med blommor i tusen färger, som små söta ärtor. Det är de som används i detta underbara projekt med ett kontält (som uramerikanernas TIPI), där de ger skugga istället för vilket tyg som helst.

Har du fått någon idé för att dekorera din trädgård?

Advertisement