Odla avokado hemma: upptäck de användbara tipsen för att få dem att växa bekvämt i krukor

av Hilda Maria Morgan

02 Juni 2022

Odla avokado hemma: upptäck de användbara tipsen för att få dem att växa bekvämt i krukor
Advertisement

Avokadons frukt, en växt med ursprung i Central- och Sydamerika, har älskats och odlats sedan urminnes tider och under det senaste decenniet har den blivit föremål för en världsomspännande kulinarisk passion som verkligen verkar outtömlig. Detta har lett till odling av avokado även i länder som inte innan känt till den så mycket, och den har även tagit sig in i mångas hem som en exotisk växt för att odlas i krukor.

Faktum är att om de förhållanden den kan njuta av i sin naturliga livsmiljö inte kan säkerställas, är det alltid tillrådligt att odla den i krukor för att skydda den från väder och vind under de mest kyliga perioderna på året. Dessutom är det roligt att börja odla från frukten vi äter: mer precist från kärnan inuti den!

Advertisement
Commons Wikimedia, Pixabay

Commons Wikimedia, Pixabay

Om du redan har en avokadoplanta (köpt eller odlad från kärna), bör du följa ett antal riktlinjer:

  • Exponering: de gillar inte direkt solljus för länge eftersom unga blad är känsliga för ljus. Det är därför nödvändigt att välja ljusa platser som dock är avskärmade från solen under dygnets varmaste timmar. Så de rivs bra där det blir hård morgonsol. Temperaturen får inte sjunka under 4°.

  • Jord: den behöver vara lös, rik på näringsämnen och väldränerad. Det är därför lämpligt att alltid lägga ett lager av två eller tre fingrar med lättklinker på botten, och sedan lätta upp en universaljord av god kvalitet med lite torv eller lite sand.

  • Vas: terrakotta är att föredra och inte överdrivet stor. När plantan växer kommer du att fortsätta att plantera om i behållare med en eller två storlekar större.

  • Bevattning: den tål inte stagnation av vatten, därför bör den vattnas regelbundet men bara när jorden torkar ut.

  1. Rengör kärnan från allt fruktkött
  2. Sätt in 3 eller 4 tandpetare runt fröet på samma höjd: de används för att säkerställa att fröet förblir hängande i öppningen av en glasburk som fylls med vatten.
  3. Fyll en glasburk med några cm vatten och placera kärnan med tandpetarna vid öppningen: vattnet måste nå den nedre tredjedelen av avokadon, så justera nivån vid behov.
  4. Byt vatten ungefär en gång i veckan tills kärnan börjar spricka och producera rötter under och skott ovanför. Under idealiska förhållanden tar det ett par veckor, men ge inte upp hoppet om det inte händer inom den tidsramen: ibland måste du vänta upp till två månader innan du märker tillväxten.
  5. Det finns de som rekommenderar att man klipper stjälken när den blir 6 cm hög för att få rötterna att växa sig starkare och pressa plantan att skapa ny vegetation i botten.
  6. När stjälken som växer från kärnan når en längd på cirka 15 centimeter kan du flytta det hela till en kruka som är tillräckligt stor för att rymma plantan med alla rötter.

Har du redan odlat avokado hemma?

Advertisement