Svullna fötter i värmen? 4 möjliga orsaker och 5 sätt att få dem att svullna av

av Hilda Maria Morgan

11 Juli 2023

Svullna fötter i värmen? 4 möjliga orsaker och 5 sätt att få dem att svullna av
Advertisement

Man tror att svullna fötter är ett problem som endast är reserverat för gravida kvinnor eller äldre som har problem med cirkulationen, men i verkligheten kan värmen orsaka detta obehag för vem som helst. Faktum är att det finns många möjliga orsaker till detta jobbiga problem och av denna anledning går många på jakt efter en möjlig lösning när värmen kommer.

Anledningen till att våra fötter sväller i värmen är kopplat till kärlvidgningen till följd av temperaturhöjningen, vilket leder till vätskeansamling på grund av svårigheten för vätskorna att röra sig upp längs benens vener, som förlorar sin elasticitet.

Men vilka är de möjliga orsakerna som vi kan undvika och de möjliga lösningarna för detta irriterande besvär? Det får du reda på nedan.

Advertisement

1. Möjliga orsaker

1. Möjliga orsaker

s3ttl30urargument/Reddit

Flera av våra vanor kan vara orsaken till svullna fötter och om vi lär oss att känna igen dem kan vi också undvika dem, vilket omedelbart minskar problemet.

1.       Felaktiga ställningar: de som tillbringar mycket tid genom att stå eller sitta, särskilt med benen i kors, kan drabbas av detta problem, eftersom den pumpande verkan som utövas av de rörliga benmusklerna, vilket underlättar uppstigningen av vätskorna, hindras. Rör på dig ofta, ta korta promenadpauser, höj benen när det är möjligt för att stimulera cirkulationen och sporta regelbundet.

2.       Varma bad eller duschar: för hög temperatur på vattnet i badet eller duschen kan förvärra stagnationen av vätskor och följaktligen förvärra problemet. Ta en kalldusch på benen och håll vattnet vid en måttlig temperatur när du badar eller duschar.

3.       Kläder och skor: för tighta kläder och skor kan göra att blodkärlen vidgas. Bär alltid bekväma kläder och skor som får dig att känna dig bekväm i dina rörelser.

4.       Läkemedel: vissa farmakologiska behandlingar kan också ha svullnad av fötterna som biverkning. I det här fallet är rådet att prata med din läkare för att tillsammans fastställa eventuella förändringar av behandlingen för att undvika detta problem.

Advertisement

2. Möjliga åtgärder

2. Möjliga åtgärder

Pixabay

Det finns flera strategier vi kan använda oss av för att undvika eller minska detta problem:

1.       Kost: det första att utvärdera är en modifiering av vår kost för att öka produkterna som skyddar våra blodkärl och istället undvika de som tynger oss. Att vara överviktig är faktiskt en av orsakerna till svullnad i fötterna och att återgå till vår idealvikt kommer också att hjälpa våra ben att må bättre. Ät mycket frukt och grönsaker, som är rika på vatten och vitaminer, undvik alltför mycket salt och industriell mat och välj helst mat som är rik på omega-3, såsom fisk, och antioxidanter, såsom tomater, paprika, röda frukter och citrusfrukter.

2.       Infusioner: för att öka intaget av vätskor, som hjälper till att svullna av, kan du dricka örtte och infusioner av röda vindruvor, svarta vinbär, persilja, körsbärsstjälkar och hibiskusblommor, som har kända fördelaktiga egenskaper för vår cirkulation.

3.       Äppelcidervinäger: man kan blötlägga en handduk i en blandning av äppelcidervinäger och vatten i lika delar och linda den runt fötterna. Lämna den på i 20 minuter och fötterna kommer att svullna av.

4.       Fotbad: en direkt stråle av kallt vatten från fotens bas och upp mot benen kommer att underlätta en återgång av vätskorna och följaktligen minska svullnad, men du kan också välja omväxlande fotbad, 3 minuter i kallt vatten och 1 minut i varmt vatten tills du får det resultatet du vill ha, eller genom att sänka ner fötterna i varmt vatten med 60 g Epsom-salter, eller med salviablad och röda vindruvsblad, mynta och grovt salt.

5.       Eteriska oljor: slutligen rekommenderar vi en massage med eteriska oljor, som bör undvikas om du är gravid, men som annars kommer att underlätta din cirkulation. Du kan använda eterisk pepparmyntsolja i aloe gel, som ger dina fötter en behaglig känsla av fräschör, eller kamomillolja, som är lugnande vid smärta. Eterisk olja av cypress och av mastix är utmärkta avsvällande medel, medan eterisk cederolja är en bra för dränering.

Vilken metod föredrar du?

Advertisement