Sov gott i värmen: 3 knep och 2 åtgärder att följa för en vilsam sömn

av Hilda Maria Morgan

24 Juni 2023

Sov gott i värmen: 3 knep och 2 åtgärder att följa för en vilsam sömn
Advertisement

Mer eller mindre behöver vi alla få en god natts sömn för att ladda upp våra batterier inför nästa dag, men när vissa faktorer, som den överdrivna värmen på sommaren, gör sig påminda blir det en utmaning att somna. Vi kan ta hjälp av luftkonditionering och fläktar för att sänka temperaturen i rummet, men det finns även en rad andra knep som ibland kan bli nödvändiga för att kunna somna under kvava nätter.

Det handlar om enkla och hemgjorda hjälpmedel eller användbara åtgärder, som dock kan göra stor skillnad. Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Golvfläkt: alla har inte ett luftkonditioneringssystem eller en takfläkt. Att installera dem och sedan behöva använda allt sparsamt på grund av energikostnader är kanske inte alltid en klok investering. Lösningen som är värd att testa är en golvfläkt, som kan slås på precis när du behöver den. Det kommer att innebära en extra konsumtion, men bara under vissa nätter och det innebär inte en alltför stor kostnad.

    En kuriosa: många säger att den bästa lösningen för att inte drabbas av drag medan du sover är att rikta fläkten mot fönstret, så att den stöter bort den inkommande varma luften.

  • Välj tyger av lakan väl: på första plats kommer bomull, utan att den dock är blandad med andra material – speciellt om det är syntetiskta material. Bomull absorberar faktiskt svett och hjälper till att fräscha upp kroppstemperaturen. På andra plats kommer linne, som också är en god allierad under sommarvärmen, även för hushållslinne. Siden ger en omedelbar känsla av fräschör och är väldigt lätt, det är också ett utmärkt alternativ. Slutligen föreslår vi bambu, som är lättare än bomull, allergivänlig och ekologiskt hållbar.
  • Spray till kudden: det finns butiker med hushållsprodukter, naturkosmetik och till och med örtläkare och parfymerier som säljer sprayer att använda direkt på kudden och på örngottet De är baserade på eteriska oljor, i allmänhet balsamiska oljor och som inger god sömn och avslappning. Framför allt kamomill och eukalyptus, men även ilang-ilang, cederträ eller bergamott fungerar fint.

Dessutom, för att minimera värmen som kommer in under dagen är det lämpligt att hålla fönsterluckor eller gardiner stängda under dagen och bara öppna fönstren på kvällen (speciellt om det finns myggnät så att du undviker irritationen att behöva slåss mot dessa insekter) för att byta luft, en annan viktig faktor för god sömn.

Advertisement