Hästmyror eller termiter? Lär dig att skilja de två arterna åt för rätt åtgärder

av Hilda Maria Morgan

04 Augusti 2023

Hästmyror eller termiter? Lär dig att skilja de två arterna åt för rätt åtgärder
Advertisement

Ibland hittar vi skador på våra trämöbler och undrar vilken parasit som orsakat dem. Termiter och hästmyror är två arter som delar många likheter och båda förstör trä, ibland orsakar de till och med betydande skador på våra möbler och strukturerna i våra hem.

Av denna anledning är det av grundläggande betydelse att lära sig känna igen dem för att snabbt kunna ingripa och begränsa skadan. Dessa två insekter kan lätt särskiljas helt enkelt genom att man tittar på formen och färgen på deras kroppar, såväl som utseendet på den skada de har gjort.

I denna artikel lär du dig att skilja dessa två arter åt med några användbara råd för att bli av med dem.

Advertisement

Hästmyror

Hästmyror

Zomby_Boi/Reddit

Den första grundläggande egenskapen hos hästmyrorna är den mycket smala och tydliga midjan; deras kropp är också uppdelad i 3 segment: huvud, bröstkorg och buk. Deras antenner är vinklade i två segment, medan vingarna är i två par; framdelen är större än bakdelen och står i god proportion till kroppen som är mörkbrun, ibland svart, rödaktig eller gul.

Dessa insekter skapar släta tunnlar, som de lämnar på natten för att leta efter mat, såsom frukt, kött, sötsaker eller husdjursmat. De föredrar fuktigt trä och lämnar spår av sin passage med små högar av sågspån runt hålen som grävts i träet. Deras skador på träkonstruktioner är ganska blygsamma jämfört med myror men ändå ganska stora. Deras närvaro kan elimineras helt enkelt genom att eliminera möjliga källor till mat.

Advertisement

Termiter

Termiter

caffeinated_unicorn/Reddit

Till skillnad från hästmyror har termiter samma kroppsbredd och delas upp i endast två segment, huvud och bröstkorg. Antennerna är raka och ser ut som pärlband och deras fram- och bakvingar är lika långa och mycket längre än kroppen, de är mörkbruna till grå till färgen. Dessa vingar är mycket ömtåliga och faller lätt av, varför de ofta kan ses vid ingången till termithögar.

Termiter skapar sträva tunnlar med lera som de nästan aldrig lämnar, vilket gör dem mycket svårare att upptäcka; de livnär sig på trä och är mycket destruktiva för strukturerna i våra hem och livnär sig på både torrt och fuktigt trä. Skador på strukturer kan bli mycket allvarliga, eftersom de konstant äter trä. För att eliminera dem behöver du professionella beten och kemiska sprayer.

Nu när du vet hur du känner igen dem, vet du också hur du ska bli av med dem.

Advertisement