Kvavt på natten: knepen för att fräscha upp kuddarna och sova bättre

av Hilda Maria Morgan

12 Juli 2023

Kvavt på natten: knepen för att fräscha upp kuddarna och sova bättre
Advertisement

När värmen bara blir för mycket känns våra dagar tyngre, men ännu värre är det med nätterna. Att inte kunna sova på grund av den irriterande känslan som värmen ger gör att vi inte återfår ny kraft till nästa dag, det förstör humöret, kort sagt, det är något som är helt och hållet negativt. Det är inte heller tillrådligt att ha luftkonditioneringen påslagen kontinuerligt, då det kan orsaka vissa besvär och i alla fall väger tungt på räkningen. Så hur kan du minska ditt beroende av luftkonditionering och fläktar och ändå hitta viss svalka?

Du kan smart använda dig av några enkla knep, som naturliga sprayer och några andra knep.

Advertisement
Creativo

Creativo

Naturliga sprayer

Om du lyckas få tag i några aromatiska örter, eller om du har några andra ingredienser hemma som citroner, så kan du förbereda helt naturliga produkter att spraya på kuddarna då och då – men inte bara.

 • Mynta: ta några kvistar med mynta och om möjligt torka dem. Om de sprids ut väl på en torr plats borta från solen kan de ta ett par dagar på sig att torka. Använd annars ugnen eller en exsickator.

  När du har torkat myntan, lägg 3 eller 4 kvistar i en kastrull med 600 ml vatten, låt sjuda i fem minuter. Stäng av och låt svalna. När det är kallt, häll upp i en sprayflaska och spraya på kuddarna, eller till och med lakanen och gardinerna, för att sprida en uppfriskande doft som varar hela natten.

 • Lavendel: kan användas på liknande sätt, och i båda fallen kan du även öka koncentrationen av aromatiska växter i avkoket. Om du inte har tid att använda dem torra, prova även med nyplockade kvistar. Du kan behöva mer, men det kommer fortfarande att dofta fräscht och lugnande.

 • Citronsaft: fyll din sprayflaska med en femtedel silad citronsaft och resten med destillerat vatten. Frukten måste vara väldigt fräsch, för att den ska ha den bästa lukten.

  Du kan också förbereda ett avkok som det som anges ovan, med citronskal, för att inte slösa bort citronen som du har pressat för det andra botemedlet.

Alla dessa tre ingredienser kan också kombineras tillsammans: lavendel och citron, mynta och citron, lavendel och mynta är alla mycket behagliga doftkombinationer och uppfriskande kombinationer.

Genvägen till att få en liknande spray redo att användas är att använda de relaterade eteriska oljorna, helst upplösta i destillerat vatten.

Det är också lämpligt att välja flaskor som ångar istället för de som skulle impregnera kudden med vatten, särskilt för de som lider av nacksmärtor.

Andra användbara knep:

 • Tvätta dina örngott och kuddar ofta. De kommer att bli genomblöta i svett och det upphäver effekten av aromerna. Du kan eventuellt också dra nytta av bikarbonat och väteperoxid för att sanera och deodorisera på bästa sätt.

  Om det är problematiskt att tvätta dina kuddar för ofta, använd ett

 • dubbelt örngott eller lätt handduk för att täcka kudden, så att du ofta kan byta den mot en annan som är ren och nytvättad.

 • Lägg örngott och lakan – vissa gör till och med alla kuddar! – i frysen en timme eller två innan du ska gå och lägga dig. Känslan av fräschör mot huden kommer att vara fantastisk, och kanske hålla tillräckligt länge för att du ska kunna somna med ro.

Kraften i en ren kudde med en frisk doft är inte att underskatta!

Advertisement