Förhindra att hundar och katter kissar utanför ytterdörren med ett avskräckande medel som du kan tillreda hemma

av Hilda Maria Morgan

03 Juli 2023

Förhindra att hundar och katter kissar utanför ytterdörren med ett avskräckande medel som du kan tillreda hemma
Advertisement

Det är en del av hundars och katters natur att markera sitt revir genom att systematiskt kissa på strategiska platser. Och sedan vill alla andra djur som rutinmässigt går förbi där göra samma sak. Men med tanke på att man måste gå ut med hundarna, precis som det är svårt att stoppa katter från att vandra runt där de vill, blir det nödvändigt att ta till något slags botemedel om den plats som dessa djur har valt råkar vara just din ytterdörr, eller kanske ett ställe under ett fönster som vi tycker om att hålla öppet under sommaren.

När värmen kommer krävs det inte mycket för att vilken utomhusplats som helst ska börja lukta på ett illamåendeframkallande sätt om det kissas ner av våra fyrbenta vänner. Lyckligtvis kan du åtgärda problemet med gör-det-själv.

Creativo

Creativo

Den ingrediens som är enklast att använda är vit vinäger. Det kan vara av vin, alkohol eller äpplen. Precis som vid städning lyckas denna ingrediens neutralisera dålig lukt, men i det här specifika fallet har den också en annan funktion: tack vare ättiksyran den innehåller upplevs vinägerns lukt som obehaglig för hundar och katter och kommer att distansera från den platsen.

Beroende på hur ofta området kissas ner blir det nödvändigt med tätare ingrepp. I vilket fall som helst kan du hälla lite vinäger direkt på platsen, eller också ha en blandning klar (i en flaska eller i en sprayflaska) gjord av vatten och vinäger i lika delar. Använd vinägern efter att ha sköljt så noga som möjligt, vänta sedan tills allt torkat lite och häll vinägern på ytan.

Citronsaft kan också användas på liknande sätt, den behöver inte ens vara så särskilt färsk: pressa citronen och häll saften direkt på området, späd den med vatten upp till ett maximalt förhållande på 50/50. Du kan också lägga till 15-20 droppar per liter av en eterisk olja till denna blandning. Välj gärna mynta eller eukalyptus som, förutom att vara behagliga, håller i sig tillräckligt länge. Dessutom kan du lägga till en matsked bikarbonat för varje liter vätska som används till detta recept. Du måste skaka ordentligt innan du sprejar eller häller på det drabbade området.

Om du däremot vill använda köpta rengöringsmedel, välj enzymatiska, som är effektivare för att ta bort dålig lukt.

Advertisement