Kanter och bårder i trädgården: 12 förslag för alla smaker och behov

av Hilda Maria Morgan

26 Juni 2023

Kanter och bårder i trädgården: 12 förslag för alla smaker och behov
Advertisement

Hemma och i stan uppmärksammar vi alltid detta: avgränsandet av utrymmen hjälper till att hålla ordning och förbättrar ofta utseendet på utrymmena hos en gata eller en park. Så när du vill liva upp din trädgård genom att skapa rabatter, stenlagda ytor, stigar och liknande är det en god idé att skissera varje utrymme väl med hjälp av skiljeelement som markerar respektive gräns. Det vill säga med kanter eller bårder.

Det finns tusen olika typer beroende på vilken funktion de ska utföra, tex om de delar upp två platta områden eller också ska inrymma marken; sedan skiljer de sig mycket beroende på material, från lösningar skapade för detta ändamål till föremål (även trasiga) som kan återvinnas på ett kreativt sätt. Det finns verkligen något för alla smaker.

Advertisement

För en modern och elegant design kan bårder i nivå med marken eller något högre användas med stenplattor placerade platt för att avgränsa omkretsen.

Advertisement

Även om du föredrar att använda tegel eller stenplattor vertikalt, det är utmärkt för att hålla kvar jorden som kan glida ut, är det bekvämt att lägga till en platt bård på utsidan, speciellt om denna gränsar till gräsmattan. På så sätt kan du klippa gräset med gräsklipparen ända till kanterna, utan att behöva använda en grästrimmer också.

Den platta kanten kan också vara ett tillfälle för mer konstnärliga dekorativa idéer!

Den traditionella bården med natursten är också alltid fascinerande. Det finns många olika typer, storlekar och färger, lämpliga för varje scenario.

En annan tidlös klassiker är träbårderna, ibland också gjorda som små staket. De är väldigt vackra, men kräver mer underhåll.

Advertisement

De mest moderna designerna har ofta bårder med starka geometriska linjer, med en remsa av småsten i olika färger mellan ett område i trädgården och ett annat.

Och det är lösningar som även kan kombineras med högre bårder alldeles intill rabatten, om så önskas.

Advertisement

För dem som föredrar konstnärliga och excentriska lösningar finns det många kreativa återvinningsidéer att använda sig av, till exempel glasflaskor, speciellt om de är färgade.

Och även glasflaskor kan passa till platta kanter i jämnhöjd med marken.

Advertisement

Vet du inte vad du ska göra med de trasiga tallrikarna från någon service? Om du använder dem som en bård kommer ingen att bry sig om att de har sprickor och springor!

En hög bård kan också göras med många metallrör, kanske i koppar, placerade sida vid sida.

Advertisement

Äntligen en bedårande och rustik idé: en rad med lerkrukor. Faktum är att när vi omplanterar växter får vi ofta över krukor som ibland är för små och förblir oanvända (om vi inte gillar att göra sticklingar) och då skulle det kunna vara trevligt att utnyttja dem så här. En bra idé även för krukor som är lite trasiga!

Vilket förslag tycker du mest om?

Advertisement