Inredning av små kök: 10 idéer för att dekorera och organisera med stil även i brist på utrymme

av Hilda Maria Morgan

19 Juni 2023

Inredning av små kök: 10 idéer för att dekorera och organisera med stil även i brist på utrymme
Advertisement

Känns det uppoffrande att ha ett litet kök? Det behöver inte vara så. Även i brist på utrymme kan man faktiskt lyckas hitta en plats för allt som behövs för att njuta fullt ut av köket, utan att försumma en tillfredsställande design. Hörnen kan utnyttjas, hela ytan som erbjuds av väggarna kan skickligt utnyttjas och man kan välja multifunktionella lösningar. Allt utan att skapa ett visuellt kaos, utan kanske till och med genom att välja färgkombinationer eller arkitektoniska lösningar som bidrar till att ge intrycket av att utrymme visst existerar.

Nedan följer några exempel för att inspirera dig.

Advertisement

Majolikakel på golvet, möbler med neutral färg för att bryta upp det hela och sedan massor av vitt och kanske till och med naturligt trä för att få rummet att kännas ljust. Om två eller tre väggar är upptagna av väggenheter, kommer åtminstone en att vara fri för att undvika att utrymmet ska verka för trångt. Och i slutändan blir det en riktig pärla!

Advertisement

Om du stänger av hela rummet med en vägg är det nästan obligatoriskt att välja en halvvägg som fungerar som både arbetsbänk och bord och därför skapar ett öppet utrymme, men det gör allt sammantaget trevligare att se på.

Och även om köket är skapat i ett hörn eller en nisch kan ljusa färger och några växter för att avgränsa utrymmet få det att se mycket rikare ut.

För att använda alla väggar riskerar du ibland att ha hyllor eller väggskåp för nära dörrar eller fönster: i så fall bör alternativet med skjutbara armaturer övervägas, vilket dessutom sparar utrymme.

Istället för halvväggen som bord kan du också använda ett långt och smalt träbord som du kan använda både som matbod och som extra arbetsyta.

Advertisement

Om det på ena sidan finns möbler med väggskåp och alltihopa, kanske det på den andra sidan, på den fria väggen, kan finnas plats för ett bord med två sittplatser. Frukost och snabba måltider blir mycket effektivare.

Och trots allt behöver man faktiskt inte ett jättestort kök för att få plats vid ett bord med tre eller – om det behövs – fyra stolar.

Advertisement

Hörnen kan utnyttjas med speciella möbler, men det kan också räcka att placera mikrovågsugnen eller elugnen lite snett!

Ett smalt matbord som sitter kan anta tusen utseende: från hopfällbara till de som är perfekt integrerade i inredningen och fixerade.

Advertisement

Och om du verkligen spenderar mycket tid i köket, så är det inte så jobbigt att behöva damma och städa ofta, då kan du överväga massor av lådor och till och med öppna möbler, vilket kommer att ge intrycket av mer utrymme.

Dessa är alla exempel på riktigt fina kök, även om de inte är särskilt stora!

Advertisement