Norr, söder, väster eller öster? Varför det är viktigt att känna till ditt hems läge

av Hilda Maria Morgan

16 Juni 2023

Norr, söder, väster eller öster? Varför det är viktigt att känna till ditt hems läge
Advertisement

Det är många faktorer som kan spela in i samband med hyrning, köp eller byggandet av en fastighet. Bland de viktigaste att ta hänsyn till finns en aspekt som mycket ofta underskattas.

Vi syftar på läget av huset i relation till de fyra kardinalpunkterna och alltså med beaktande av solens uppgång och nedgång. På fastighetsmarknaden är det en funktion som ofta lyfts fram för att förstärka styrkorna i den fastighet som säljs. Men tvärtom händer det att köparen inte bryr sig tillräckligt om denna mycket viktiga och ingalunda sekundära detalj.

När du läser vidare kommer du att upptäcka orsakerna och fördelarna med att känna till ett hems läge.

Advertisement
mattyc565/Reddit

mattyc565/Reddit

Mycket ofta är den position som lyfts upp av byggare och fastighetsmäklare som den mest fördelaktiga den med huset i söderläge eller österläge. I båda fallen blir huset helt klart mer utsatt för solljus. Detta gör byggnaden till en perfekt kandidat för dem som älskar naturligt ljus och för dem som vill spara på el- och värmeräkningar. När det gäller nackdelarna kan de komma särskilt under den sommaren och eventuella värmeböljor. I så fall får du räkna med kostnader relaterade till luftkonditionering. Det måste i alla fall sägas att naturligt ljus alltid är ett universalmedel för hälsa och välbefinnande och har fler fördelar än negativa sidor.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

När framsidan av ett hus vetter mot norr eller väster får det mindre direkt naturligt solljus. I synnerhet i det andra fallet träffas huset av ljuset fram emot eftermiddagen, när solen är på väg att gå ner och det inte längre är särskilt varmt och ljust. Detta innebär en större och enklare nedkylning av hemmet, vilket kan vara en fördel när temperaturen börjar stiga och därmed sänker kostnaderna för luftkonditioneringen. Men under de kalla perioderna på året kan kyla, fukt och dålig belysning bli ett problem.

Pixabay

Pixabay

Fördelarna med att ha ett hus i söder- eller österläge gäller självklart även utsidan och i synnerhet den som vill ha en frodig trädgård eller en grönsaksträdgård som bär många frukter. En annan situation som i hög grad gynnas av god exponering för solljus är också installationen av en pool.

Pixabay

Pixabay

Å andra sidan, vad gäller fördelarna med en mer skuggig utsida så gynnas vegetationen helt klart inte, om vi inte har att göra med växter som föredrar skugga. En positiv aspekt kan vara möjligheten att inrätta ett område där du kan koppla av i svalkan under sommarsäsongens varmaste dagar, eller äta en lugn lunch utan att störas av solen.

Vilken typ av läge skulle du vilja att ditt hem hade, om du kunde välja helt fritt?

Advertisement