Tar du hand om de saker du har runt om i huset? Här är 9 som blir värdelösa eller skadliga om du inte gör det

av Hilda Maria Morgan

11 Januari 2023

Tar du hand om de saker du har runt om i huset? Här är 9 som blir värdelösa eller skadliga om du inte gör det
Advertisement

Vi vet alla hur viktigt det är att ta hand om de saker vi har hemma, sköta städning, underhåll och vid behov byta ut dem. Men kanske inser vi inte alltid varför det är viktigt att göra det.

Ibland kan det verka som att det bara handlar om ordning och reda. I verkligheten kan vissa föremål, om de inte förvaras på rätt sätt, till och med bli skadliga och bli fiender till vårt välbefinnande och hälsa. I andra fall upphör vissa saker helt enkelt att fungera eller fylla den funktion som de skapades, marknadsförs och köptes för.

Här nedan är några exempel.

Pixabay

Pixabay

Madrasser och kuddar är en av de saker du måste vara mest uppmärksam på. Där ansamlas ofta bakterier och kvalster som kan vara mycket skadliga för hälsan, särskilt huden och andningsorganen. De kan också förlora sin form och bli olämpliga för vila, vilket försämrar allas allmänna välbefinnande. Det är därför bra att med jämna mellanrum sköta dess hygien och byta ut dem vid behov.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Handdukar måste tvättas ofta för att de inte ska sprida mögel och bakterier. Och när de skadas av för många tvättar är det bättre att byta ut dem eftersom de nästan helt förlorar sina absorberande egenskaper.

Pixabay

Pixabay

Tyvärr kan lakan också bli en grogrund för kvalster och bakterier om de inte byts tillräckligt ofta. Det är därför bättre att ta itu med detta ofta.

Pixabay

Pixabay

Och hur är det med glas, koppar och muggar? Att tvätta dem noggrant direkt efter varje användning är viktigt för att förhindra tillväxt och spridning av allt som kan ha negativa effekter på vårt hälsotillstånd.

Pixabay

Pixabay

Den klassiska mocka-apparaten för att göra kaffe, om den inte tvättas regelbundet eller byts ut när den är utsliten, och blir ohygienisk och ohälsosam, påverkar kvaliteten på det kaffe som tillagas. Förutom de patogener som kan samlas där, kan faktiskt kaffeoljorna som bränns på maskinens inre väggar, också tack vare kalkstenen, göra kaffet riktigt äckligt att dricka. För att inte tala om eventuellt slitage på tätningen när mockan är gammal. Allt detta kontrasterar med den vanliga (men felaktiga) uppfattningen att mockan inte ska tvättas och inte behöver bytas ut så ofta.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Tvättmaskinen är en annan av de saker som, om den inte rengörs och sköts ordentligt, kan bli raka motsatsen till vad den är. I synnerhet används den för att tvätta och desinficera tvätt. Men om ansamling av smuts och kalksten eller felaktig funktion hos några av dess komponenter förhindrar denna funktion, kan den till och med göra tvärtom, dvs smutsa ner och infektera vissa plagg mer.

Pixabay

Pixabay

De som älskar mattor bör alltid överväga att desinficera dem och eliminera damm mycket ofta, om man inte vill ha att göra med jobbiga allergier eller störningar i andningsorganen, som vissa människor är särskilt utsatta för.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Att upprätthålla en välorganiserad och skräpfri garderob är väsentligt för att spara mycket tid och även för att ha god hygien och ta hand om sig själv och ens kläder. Det är därför lämpligt att med jämna mellanrum göra sig av med de som du inte använder av de mest olika anledningarna.

Pixabay

Pixabay

Till sist, alla kökshanddukar vi använder hemma är lite som handdukar. För korrekt och hälsosam hygien bör de tvättas ofta och bytas ut när de är för slitna och inte längre fungerar.

Tar du väl hand om de saker du har hemma?

Advertisement