Rustika sovrum: 11 oemotståndliga förslag att inspireras av

av Hilda Maria Morgan

15 Juni 2023

Rustika sovrum: 11 oemotståndliga förslag att inspireras av
Advertisement

Rustik inredning är traditionellt sett den som står naturen nära och de arbeten som är relaterade till naturen, den som frammanar en värld som på något sätt numera har försvunnit för de flesta men som fortfarande lever kvar i fantasin och minnet som något att återvinna. Inte heller när man inspireras av denna stil för att inreda sovrummet kommer det inte att bli något överflöd, men det kommer definitivt inte att saknas överskott vad gäller komfort som ges av enkla och tidlösa material. För vissa är det trä som gäller, ett material som alltid fascinerar, för andra kan det vara sten eller tegel. Eller kanske, i en modernare tappning, en skicklig kombination av allt detta, ibland med en mycket essentiell och grundläggande design, andra gånger lite mer sofistikerad och modern.

Kolla in idéerna nedan för att hitta inspiration.

Advertisement

Det första man tänker på när man tänker på rustika möbler är trä, speciellt om det är i form av något återvunnet, eller gamla möbler som visar tecken på åldrande, men ändå är vackra och gedigna. Därför är idén att använda gamla dörrar (eller till och med stora garderobsdörrar) och göra om dem till en sänggavel en idé som kombinerar rustik med modern smak.

Advertisement

En annan stor kategori av möbler och inredningstillbehör som ansluter väl till idén om det rustika är sådana som är gjorda för hand, särskilt om de är gjorda av trä. Och även i det fallet är sänggavlar, som helt klart är bland de mest populära gör-det-själv-projekten.

Dessutom, för de som omedelbart associerar bilder av bergsstugor med ordet "rustikt", varför inte fixa trägolv och trätak i sovrummet?

Alla dessa förslag kan också göras i en modernare tappning, med samma material, men på ett mindre genomgripande och mer symboliskt sätt. Värmen från träskivor, även obehandlat trä med "levande" och oavslutade kanter, kan skapa vackra sänggavlar.

Om man har trätak och trägolv skulle man också kunna få utseendet i rummet mer i linje med en modern stil genom att använda sig av rena former och mjuka färger som matchar väggarna – som mycket ofta är – vita.

Advertisement

Ett annat element som hjälper mycket för att skapa en rustik atmosfär i ett rum är vintagedetaljer: några gamla koffertar som fungerar som bord eller nattduksbord, eller gamla föremål som återvinns för olika användningsområden, eller också bara som dekorationer att ställa på någon hylla.

Den rustika stilen har alltid varit en inredningsstil som skapas av valen av material och alltså även av naturliga färger. Detta hjälper också i valet av sängkläder och pynt.

Advertisement

Gott om filtar, mattor och kuddar: huset ska vara en varm och välkomnande kokong, och sovrummet borde vara det mest av alla rum.

Men om vi förflyttar oss lite kan "rustikt" vara en synonym, inte så mycket för "överflöd av trä", utan snarare för "överflöd av naturliga eller enkla material", vilket inte på något sätt utesluter tanken på ett rum där man använder sig av sten och tegel.

Advertisement

Detta hindrar en dock inte från att alltid ha stora balkar i taket och naturfibermaterial (halm med mera) för att skapa intressanta betoningar på olika ställen i rummet.

Visst är det otroligt hur en gemensam utgångspunkt kan ge liv åt så olika design?!

Hur föreställer du dig ditt idealiska rustika sovrum?

Advertisement