Om hushållslinnet gulnat kan du försöka återställa det med gamla eller moderna huskurer

av Hilda Maria Morgan

03 Juli 2023

Om hushållslinnet gulnat kan du försöka återställa det med gamla eller moderna huskurer
Advertisement

Lakan, dukar med mera: hushållslinnet som med tiden noggrant förbereddes för att ges som present till den kommande generationen i samband med ett bröllop, är en tradition som än idag sätter spår i vissa hem. Dyra bomull och tyger, nästan alltid vita eller i mycket ljusa färger, som är ett arv som de flesta av oss inte längre är vana vid: det är värdefulla material, ofta av hög kvalitet och förtjänar att behandlas med all respekt. Tyvärr riskerar de dock med tiden – speciellt om de ligger kvar inuti en möbel under lång tid – att gulna och skadas.

Det är dock inte sagt att vi behöver tappa hoppet: i själva verket kan vi försöka återställa den ursprungliga prakt med vissa antika metoder, som de som används av våra mor- eller farmödrar, eller med modernare metoder.

Creativo

Creativo

  • Vitvinsvinäger (eller på sin höjd ättika): det är allmänt känt att vinäger kan bleka många svåra fläckar och märken, så det är inte förvånande att vinäger också kan användas i detta fall. Det rekommenderas inte att använda vinäger av äpple eller ris, som ofta har en mer gulaktig färg och kan lämna märken på vita tyger.

    Fyll alltså en stor balja, eller badkaret med tillräckligt med vatten för att kunna sänka ned tyget du tänker tvätta och tillsätt ett glas vinäger för varje liter vatten som används. Låt dra i en timme eller två, vrid sedan ur lite och gå vidare till att tvätta tyget som vanligt. När det gäller temperaturen rekommenderas det att inte överstiga 40°.

  • Väteperoxid eller aktiva syrebaserade tvättmedel (även i pulverform): med dessa kan du genomföra en förtvätt som liknar den som med vinägern. Detta är en mildare metod än den vi precis tittat på och därför mer lämpad för lite äldre och ömtåligare tyger. Det är dock viktigt att använda kallt vatten till blötläggningen. Mängden väteperoxid är bara ett glas för varannan liter vanligt vatten som används, medan det för aktiva syrebaserade tvättmedel är bättre att följa instruktionerna på förpackningen.
  • Citronsaft och salt: detta är ett av husmödrarnas knep som fortsätter att användas. Metoden består av att man använder färsk citronjuice genom att hälla det direkt på tyget, sedan strör man området med salt och gnuggar lite för hand, på ett ganska milt sätt. Skölj inte utan låt torka direkt i solen, lägg ut plagget väl. Om du vill prova den här metoden är det bäst att vänta tills citronen torkar, skölj sedan den drabbade delen med kallt vatten och häng sedan ut tyget för att lufttorka i solen igen.

Vad ska man göra om det finns svåra fläckar? Man kan inte använda blekmedel på dessa tyger. Så om dessa metoder inte fungerar, prova med enzymatiska tvättmedel. Det finns de av vegetabiliskt ursprung, ofta med citronsyra, och de med en syntetisk formulering: båda kategorierna kan ge bra resultat, välj enligt anvisningarna på förpackningen.

Är du redo att ge ditt hushållslinne en ny chans?

Advertisement